Poḷonnaruwa veya diğer adıyla Puḷattipura, Sri Lanka'nın kuzeyinde bulunan Polonnaruwa Bölgesi'nin ana şehridir. Dimbulagala, Elahera, Hingurakgoda, Lankapura, Meirigirya, Thamankaduwa ve Welikanda isimli yedi ilçeden oluşmaktadır.
Sri Lanka'nın en eski krallığı olan şehir; 1070 yılında Hindistan'dan saldıran Chola Krallığı ordusunu yenerek ülkeyi bir araya getiren Kral Vijayabahu tarafından başkent olarak ilan edilmiştir. Ülkenin ilk başkenti Anuradhapura 10. Yüzyılda Rajaraja tarafından tahrip edilince başkent Polonaruwa’ya taşınmış ve şehrin en parlak dönemi 12. ve 13. yüzyıllar arasında yaşanmıştır. Polonnaruwa Antik Şehri, Sri Lanka’nın en büyük cazibe merkezlerinden biri olup 1980 yılından bu yana UNESCO koruması altındadır.
POLONNARUWA SRI LANKA |
Polonaruwa Antik Kenti oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Ören yeri; Kumara Pokuna, Vejayanda Pasada, Panakrama Konsey Salonu, Diş Tapınağı, Lankatilaka, Kalu Gla Vihara gibi farklı yerlerde bulunan eserlerden oluşur.
Kumara Pokuna, saraya su sağlayan bir çeşit kanalizasyon sistemi havuzudur. Temiz bir su kaynağı olan yapı, filtreleme sistemine sahiptir.
Vejayanda Pasada; kraliyet sarayıdır ve orijinalinin yedi katlı olduğu düşünülmektedir. Şu an yalnızca 3 kat yüksekliğine denk gelen kalıntılar görülebilmektedir.
Panakrama Konsey Salonu; önemli kararların alındığı sütunlu bir yapıdır. Duvarlarda filler, aslanlar ve dansçılar bulunmaktadır.
Diş Tapınağı; bölgenin en eski yapısıdır. Buda’nın dişinin burada saklandığı düşünülmektedir. Gal Pota isimli yaklaşık 9 metre boyunda, üzerinde Buda’nın dişinin Sri Lanka’ya nasıl geldiğini anlatan yazıtın bulunduğu bir kaya da olan tapınak; bölgenin en ilgi gören yerlerindendir. Gezerken bir sürü maymunla karşılaşmanız olası.
Lankatilaka; Kral Prakkrama Bahu tarafından yaptırılan bir tapınaktır. Burada 18 metrelik başı kopmuş bir Buda heykeli bulunuyor.
Kalu Gla Vihara’da ise granit kayaya oyulmuş 15 metrelik bir Buda heykeli bulunmaktadır.
Kalu Gla Vihara |
TARİHÇE
Topraklarının verimi sebebiyle Çola Hanedanı; başkenti Polonnaruwa'ya almış ve bölgeye Polonnaruwa-Jananathamangalam adını vermişlerdir. Şehrin içinden geçen Mahaveli Nehri denize dökülür. Vijayabahu'nun kazandığı zafer, onun tarih kitaplarında gerçek "Polonnaruwa Kahramanı" olarak geçmesine sebebiyet vermiştir. Parakramabahu dönemi Polonnaruwa'nın Altın Çağı sayılmaktadır.
Kral döneminde ticaret ve tarım gelişmiştir. Kral o kadar katıydı ki ona göre; göklerden düşen hiçbir su boşa harcanmayacak ve her biri toprağın kalkınması için doğru kullanılacaktı. Bu nedenle, Parakramabahu'nun hükümdarlığı döneminde Anuradhapura Çağı'nınkinden çok daha üstün sulama sistemleri inşa edilmişti. Bu sistemlerin en büyüğü Parakrama Samudra veya Parakrama Denizi'dir. Polonnaruwa Krallığı, Kral Parakramabahu'nun hükümdarlığı döneminde tamamen kendi kendine yetmişti. Halefi Nissankamalla I haricinde, Polonnaruwa'daki diğer tüm hükümdarlar biraz zayıf iradeliydi ve kendi hanedanları içerisinde karışıklık çıkarmaya eğilimliydiler. Stratejik bir kararla Güney Hintleriyle evlilik ittifakları kuran Kral; kraliyet soy bağının değişmesine sebep olmuştur.
GÜNÜMÜZDE POLONNARUWA
Polonnaruwa Antik Kenti, Sri Lanka’nın en iyi korunan ören yerlerindendir. Duran Duran grubunun 1982 tarihli “Save a Prayer” şarkısının klibinde de görülmektedir. Antik Polonnaruwa şehri, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Antik kentin yakınlarında, birkaç otel (özellikle turistler için) ve bazı dükkanlar ile günlük ihtiyaçları karşılayacak mekanların bulunduğu küçük bir kasaba bulunmaktadır. Şehir merkezine ve ana yola yaklaşık 6 km uzaklıktaki “yeni şehir” adı verilen yeni inşa edilmiş bir alanda devlet kurumları da bulunur. Yeşil doğası, şaşırtıcı antik yapıları, Parakrama Samudra (1200 yılında inşa edilmiş büyük bir göl) ve çekici turist otelleri ve misafirperver insanları ile bölge turistlerin ilgisini bir hayli çekmektedir. Turistleri çeken başka bir şey ise kentteki “toque macaque” isimli bir maymun türü popülasyonudur. Maymunlar, insanların bölgeyi işgal etmesinden bu yana harabelerde yaşamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder