Çin


Çin Seddi



Nüfus :
 1,390,000,000 

Yüzölçümü :  9,596,961 km2

Din : Çin Halk Cumhuriyeti devleti bir dine bağlı değildir. Anayasada din ve inanç özgürlüğü güvence altına alınmıştır. Çin medeniyeti, binlerce yıldır çeşitli dini hareketlerden etkilenmiştir. Konfüçyüs'çülükTaoizm ve Budizm (Çin Budizmi)'den oluşan "üç öğreti", tarihi olarak Çin kültürünün şekillendirilesinde önemli bir rol oynamıştır. 2014 yılında yürütülen bir çalışmaya göre katılımcıların %74'ü ya dinsiz ya da Çin halk inançlarını (Konfüçyuzim, Taoizm) izler, %16'sı Budist, %2'si Hıristiyan ve %1'i Müslüman görünmektedir.

Diller : Çin'de 292'ye kadar yaşayan dil konuşulmaktadır.  Nüfusun %70'i tarafından Mandarin konuşulur.  Mandarin'in Pekin lehçesine dayanan Standart Çince, Çin'in resmî ulusal dilidir ve birbirinden farklı anadili konuşan halklar arasında iletişim sağlar.

Başkent : Pekin (Beijing) Nüfusu: 24,900,000

Sınırları :  Güneydoğu Asya'da VietnamLaos ve Myanmar (Birmanya); Güney Asya'da HindistanBhutanNepalAfganistan ve Pakistan; Orta Asya'da TacikistanKırgızistan ve Kazakistan; İç ve Kuzeydoğu Asya'da RusyaMoğolistan ve Kuzey Kore. Çin üstelik Güney KoreJaponya, Vietnam ve Filipinler ile deniz sınırı paylaşmaktadır.

İklimi : Çin'in iklimi esasen kuru sezonlardan ve nemli musonlardan oluşur; bu, kış ve yaz arasında belirgin sıcaklık farklılıklarına yol açar. Kışın yüksek enlemli alanlardan esen kuzey rüzgarları soğuk ve kuru; yazın daha alçak enlemlerdeki kıyısal alanlardan esen güney rüzgarları ise ılık ve nemli. Ülkenin oldukça karmaşık topografyası nedeniyle Çin'deki iklim bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.

Doğal Kaynaklar: Çin, zengin maden kaynaklarına sahip bir ülkedir. Çin’in dünyada en çok kömür rezervine sahip ülkedir. Bununla birlikte  alçı, vanadyum, titanyum, tantal, volfram, granit, antimon da dahil olmak üzere 12 çeşit maden kaynağında da dünyada birinci sırada yer almaktadır.



1978 yılında ekonomik reformların uygulanmasından beri Çin ekonomisi, Dünya'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur. 2016 yılı itibarıyla nominal GSYİH açısından Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisi, satın alma gücü paritesi (SAGP) açısından ise Dünya'nın en büyük ekonomisidir. Çin üstelik Dünya'nın en büyük mal ihracatçısı ve en büyük ikinci mal ithalatçısıdır

Çin anayasasına göre Çin Halk Cumhuriyeti; "işçi sınıfının önderliği altında ve işçiler ile köylüler arasındaki ittifaka dayalı halkın demokratik diktatörlüğü altında bir sosyalist devlettir;" devlet organları ise "demokratik merkeziyetçiliğin prensiplerini uygular. Mevcut siyasi, ideolojik ve ekonomik sistemleri; Çin'in liderleri tarafından "Çin değerleri ile sosyalizm" (yani Marksizm'in Çin şartlarına uyarlanması) ve "sosyalist piyasa ekonomisi" olarak tanımlanmıştır




TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Şangay: 24.2 milyon nüfıusu ile Çin'in başkenti ve en büyük kentidir. Şanghay’ın en önemli Budist tapınağı olan Yeşim Buda Tapınağı, Çin tarihinin eşsiz eserlerinin ve el sanatlarının sergilendiği Şanghay Müzesi ve Yuyuan Çin Bahçesi Şaygay'da görülmesi gereken yerler arasındadır.

Pekin:  Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti ve Şanghay'dan sonra ülkenin ikinci büyük metropol alanıdır. Dünyanın en eski başkentlerinden biri olarak sekiz yüzyıl boyunca Çin'in tarihinde belirleyici bir yer tutan Pekin, zengin Çin tarihine ait birçok eseri barındırır.
Asıl Pekin kenti temelde surlarla çevrili iki kentten oluşur: Kuzeydeki İç Kent (Kabaca Dadu) adlı Moğol kentinin bulunduğu yeri kaplayan "Tatar Kenti" ile güneydeki Dış Kent (Ming Hanedanı döneminde inşa edilen "Çin Kenti"). İç Kent sınırları içinde kalan eski İmparatorluk Kenti'nin bir parçası olan "Yasak Kent"te İmparatorluk Sarayı yer alır.
Pekin'deki tarihsel ve dinsel yapıların başında gelen Tiantan (Cennet Tapınağı), Cennet'in küre, Yer'in ise kare biçiminde olduğuna ilişkin, kökleri çok eskiye uzanan inancı somutlaştıran olağandışı geometrik planıyla, Çin mimarisinin en yetkin örneklerinden biri olarak eşsiz bir güzelliktedir. Qi Nian Dian (Bereketli Hasat İçin Dua Binası), Huang Qiong Yu (İmparatorluk Cennet Tonozu) ve Huan Chui Tan (Dairesel Tepe Sunağı) bu yapı içinde yer alır.
Pekin'de yer alan bir diğer önemli yer Yasak Şehir'dir. Yasak Şehir Ming Hanedanı'ndan Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdırÇin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükümetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır. Yasak şehrin girişinde ise hem tarihi hem de politik önemi bulunan Tiananmen Meydanı görülebilir.

Xian: Xian yakınlarında yer alan Terracota Ordusu Çin'in en öenmli tarihi alanlarından bir tanesidir. Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan heykeller ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunmuştur. Ordunun imparatorun mezarını koruduğuna inanılır. Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklıdır. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8000 asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin edilmektedir.

Zhujiajiao Su Şehri: Şangay yakınlarında yer alan 60.000 nüfuslu kasaba tıpkı Venedikte olduğu gibi su üzerine kurulmuş, ulaşımın su kanallarından ile kayıklar ile sağlandığı bir yerleşim yeridir. Fangsheng Köprüsü, Yuanjin Tapınağı gibi görülmesi gereken yerler barındırır.

Çin Seddi: Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851.8 kilometredir. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 2.500 kilometrelik settir.  Genellikle duvarın yüksekliği 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Kalın olan yerlerin üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. 

Çin Seddi


Çin'de ne yenir?
Çin mutfağı uluslararası Çin restoranlarından aşina olunan noodle, çin mantısı, Pekin ördeği gibi lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır. Sokak yemeği olarak tüketilen, diğer mutfaklarda görmeye alışkın olmadığımız canlıların kızartma veya ızgaraları göz korkutucu olabilir. Ancak Pizza Hut, Subway gibi fastfood restoranlarında uluslararası damak zevkine hitap eden yiyecekler bulmak mümkündür.

Çin'den ne alınır?
Çin ucuz elektronik alışverişi yapılabilecek bir ülke olarak ünlense de ürün kalitesinin de fiyatla doğru orantılı olacağını unutmamak gerekiyor. Çinden hediyelik veya anı olarak alabileceğiniz ürünlerin başında ise çay geliyor. Çeşit çeşit yerel çayların yanı sıra çay bardağı setleri, porselenler ve ülkenin sembolü olan ejderha desenli hediyelikler alabilirsiniz. İpek, krem veya pastil gibi sağlık ürünleri de Çin'den alınabilecekler arasındadır.

Noodle

Gezginler için pratik bilgiler:
- Çin'de para birimi olarak Yuan kullanılır. Turistik yerlerde bozuk dolarlar da kabul edilmektedir. Ancak banknotların yırtık veya yıpranmış olmamasına dikkat etmelisiniz. Yıpranmış banknotlar genellikle kabul edilmez.
- Çin'de havalimanlarına çakmak sokulmasına izin verilmez.
- Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları ülkeye vizesiz girebilir. Normal pasaportlu Türk vatandaşları ise vizeye tabidir. Turistik Çin vizesi almak uzun süren, karmaşık prosedürlere tabi bir süreçtir. Seyahatinizi erkenden planlamanız önerilir.
- Çin de elektrik sistemi 220V/50HZ'dir. Prizlerin girişleri iki ince uçtan oluşur ve Türkiye'dekinden farklıdır. Yanınızda seyahat adaptörü bulundurabilir veya Çin'den satın alabilirsiniz.



FOTOĞRAFLAR
Zhujiajo Su Şehri

Terracota Ordusu


Tempo Tur ile Çin seddi gezisi


Tempo Turizm ile Çin gezisi


Tempo Turizm ile Çin gezisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder