Nüfus : 208,568,000
Yüzölçümü : 8,515,767 km2
Din : Nüfusunun %81’i Katolik, %18’i Protestan, %1’i ise Müslüman ve Musevidir. Katoliklerden 20 milyon kadarı aynı zamanda Afrika kökenli dinlerin ayinlerine de gitmektedirler
Diller : Resmi dil Portekizcedir.
Başkent : Brasilia, Nüfusu: 2,977,216
Sınırları : Uzun bir Atlas Okyanusu kıyısı vardır. Komşuları, güneyden kuzeye: Uruguay, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası'dır.
İklimi : Brezilya’da ekvatoral, tropikal, yarı kurak, dağlık tropikal ve astropikal olmak üzere beş iklim bölgesi vardır. Amazon Bölgesi’nde yıllık ortalama sıcaklık 22-26 ˚C dolayındadır. En sıcak-en soğuk mevsimler arasındaki sıcaklık farkı ihmal edilebilir boyuttadır. Amazon bölgesinden tropikal bölgelere yaklaşıldıkça yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı artmaktadır. Ülkenin en sıcak bölgeleri kuzeydoğuda yer almaktadır. Mayıs-Kasım arasındaki kurak dönemlerde sıcaklık 38˚C’yi aşmaktadır. Atlantik Okyanusu kıyıları boyunca sıcaklık 23-27 ˚C dolayındadır. Kışlar, genellikle kurak geçmektedir. Amazon Havzası ve Atlantik kıyıları boyunca yağış oranı yüksektir.
Doğal Kaynaklar: Brezilya, Amazon ormanları ile dünyadaki en geniş tropikal orman ve oksijen rezervlerine sahiptir. Ormanlar ülkede çok büyük bir alanı kaplamaktadır. Yapraklarını dökmeyen ağaçlardan oluşan mapa ormanları bütün Amazon bölgesini, Sao Paulo’nun batı yaylalarını ve güney kısımlardaki yaylaların geniş bir kısmını kaplamaktadır. Kuzeydoğu Brezilya’nın en yüksek ve en sulak yerlerinde de bu ormanlara rastlanmaktadır.
Brezilya, “Başkanlık” sistemiyle yönetilen “Federal Cumhuriyet”tir. 26 eyalet ve bir federal başkentten oluşan idari yapıda, her eyaletin federal meclisi ve iç yönetimi bulunmaktadır. Toplam 5.560 belediye vardır. Eyalet valilerinin federal meclis ve senatörler üzerinde güçlü etkisi bulunmaktadır.
Başkan, federal hükümetin yürütme kurulunun başıdır. 4 yılda bir ve en fazla iki dönem üst üste seçilebilir. Oldukça geniş yetkilere sahip olan Başkan’ın kanun yapma yetkisi olmamakla birlikte kongrenin uygun bulması halinde geçici kararname çıkarma yetkisi vardır. 513 üyeli temsilciler meclisi ve 81 üyeli senato olmak üzere iki meclisli olan kongrede; meclis üyeleri 4 yılda bir başkanla eş-zamanlı olarak, senato üyeleri ise 8 yıl için seçilmektedir. 4 yılda bir sırasıyla senatonun üçte ikisi veya üçte biri yenilenmektedir.
Halkın büyük bir çoğunluğu kentlerde yaşamaktadır. Ortalama yaşam süresi 73 yaş olup, erkekler için 69,4 yaş, kadınlar için 76,6 yaş ortalama yaşam süresidir. Erkek nüfusun yaşam süresinin daha kısa olmasının nedeni, 60 yaş altındaki erkeklerde şiddet suçlarından kaynaklanan ölümlerin fazla olmasıdır. 2015-2019 yıllık nüfus artış hızının % 0,8 olması beklenmektedir. 2020 yılında nüfusun 219 milyona ulaşacağı ve nüfus artış hızının % 0,7 olacağı tahmin edilmektedir.
TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:
Rio de Janeiro: 14.387.000 nüfusu ile São Paulo'dan sonra, Brezilya'nın ikinci büyük şehridir.
Kentte yapılabilecek en keyifli aktivitelerden bir tanesi Sugar Loaf Tepesine (Pao de Açucar) çıkmaktır. Teleferik ile çıkılan tepeden şehrin eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz. Kentin en önemli tepesi ise Kurtarıcı İsa heykeli ile ülkenin sembolü haline gelen Corcovado Tepesidir. Heykelin önüne çıkarak hem kentin hem heykelin fotoğraflarını çekebilir hem de Guanabara Koyu’nu seyredebilirsiniz. Ipanema ve Copacabana plajları da mutlaka görülmesi gerekenler arasındadır.
Sao Paulo: ülkenin başlıca sanayi merkezlerinden biridir. 12 milyonu aşan nüfusuyla Güney Amerika'nın en büyük kentidir. (Çevresindeki metropolitan alanıyla birlikte, nüfusu 20 milyonu aşmaktadır.)
São Paulo, Brezilya'nın güneydoğusunda işlek bir liman olan Santos'tan 48 km uzakta, Serra do Mar tepeleri üzerinde kuruludur. Santos'a elektrikli tren hattı ve otoyolla bağlanmıştır. Bu tepelerden doğan Tietê ırmağı kentin hemen doğusundan geçer. São Paulo, bir dizi küçük kasabaya ve geniş tarım alanlarıyla otlaklara tepeden bakar. Rio de Janeiro, São Paulo'nun 355 km. kuzeydoğusunda yer alır.
São Paulo 1554'te Portekizli Katolik rahipler tarafından bir yerli yerleşim merkezi olarak kuruldu. 1700'lerde küçük bir kasaba iken çabuk büyümesinin nedenleri arasında verimli toprakları ve yüksek rakımı sayesinde gelişen kahve üretimi yer almaktadır.
Türkiye'den THY ile direkt uçulabilen şehir de Sao Paulo Katedrali, Barok ve Rönesans üslubu ile eşsiz bir mimari yapıya sahip olan Tiyatro binası ve çeşitli efsanelere konu olan Edifico Martinelli Gökdeleni görülmesi gereke yerler arasındadır.
İguazu Şelalesi: İki farklı nehrin (Irai ve Atuba) Curitiba şehri yakınlarında birleşmesinden oluşur. Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin 80% ile Brezilya 20% arasında sınır oluşturur. Parana Nehri'ne döküldüğü yerin yakınlarında, Brezilya tarafında Foz do Iguazu, Arjantin tarafında ise Puerto Iguazú şehirleri bulunur. İki şehir de nehri geçen bir köprü ile birbirlerine bağlıdır.
Şelalenin büyük kısmı, görkemli "Şeytan Gırtlağı"'na geçiş imkânının da bulunduğu Arjantin kısmındadır. Ama insan, şelalelerin etkisini Brezilya tarafından daha iyi hisseder. Toplam genişliği 2700 m olan Igasu Şelaleleri'nde, ortalama 1.700 m³/s, uzun yağışlardan sonra ise 7.000 m³/s su, iki basamak halinde 75 metreden dökülür. Şelalenin her iki tarafını da kapsayan milli park 1984 yılında UNESCO tarafından "Dünya mirası" listesine alınmıştır.
İguazu Şelalesi |
Brezilya'dan ne alınır?
Brezilya kahvesi dünyaca ünlüdür. Ülkeden kendinize ve sevdiklerinize kahve alabilirsiniz. Ülkenin sembolleri olan Kurtarıcı İsa Heykeli ve İguazu Şelalelerine dair hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Meşhur plaj terlikleri Havaianas’ın doğum yeri olan Brezilya’da çeşit çeşit parmak arası terlikler ve plaj kıyafetleri bulabilirsiniz. Dünyaca ünlü futbolcular yetiştiren ülkeden futbola dair hediyelikler almak da mümkündür.
Brezilya'da ne yenir?
Brezilya mutfağı Portekiz mutfağından etkilenmiştir. Pirinç ve fasulye ülke mutfağının temel besinidir.
Ülkenin milli yemeği olan siyah fasulye, biftek ve sosisle yapılır ve yanında pilavla servis edilir. Kökenleri Portekiz’e dayanan bu yemek Brezilya’nın Portekiz kolonisi olduğu dönemde ülkede tanınmış ve sevilmiştir. Deniz ürünleri, özellikle de karides ile yapılan yahniler ana yemek olarak tüketilebilir. Izgara et çeşitleri de ülke mutfağında geniş yer tutar.
Brezilyada çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır. Özellikle Mousse yani köpüklü pudingler ülke mutfağının en önemli tatlıları arasındadır.
Feijoada Adlı Siyah Fasulye Yemeği |
Gezginler için pratik bilgiler:
-Brezilya'nın yerel para birimi Real'dir. Yanınızda Dolar götürüp Real'i Brezilyadan alabilirsiniz.
- Türk vatandaşları ülkeye vizesiz giriş yapabilir. Ancak pasaportun son geçerlilik süresi 6 ay daha geçerli olmalıdır.
- Sivrisineklere karşı vücuda sürülen ve prize takılan sivrisinek kovarlar kullanmanız önerilir.
- Brezilya'da elektrik sistemi Türkiye'dekinden farklı olarak 3 girişli prizlerden oluşur. Akım frekansı farklıdır. Elektronik eşyalarınızı elektriğe bağlayabilmek için yanınızda adaptör bulundurabilir veya ülkeden satın alabilirsiniz.
-Iguazu şelalelerinden havaya yayılan su damlacıkları nedeniyle seyahatiniz esnasında ıslanmanız olasıdır. Yanınızda ince bir yağmurluk ve elektronik eşyalarınızı koruyabilmeniz için poşetler bulundurabilirsiniz.
- Ülkede güvenli olmayan semtleri öğrenerek uzak durmanız, hırsızlığa karşı gerekli önlemleri almanız önerilir. Özellikle geceleri tek başınıza gezmek yerine kalabalık gruplar halinde dolaşmanız daha güvenli olacaktır.
FOTOĞRAFLAR
İguazu Şelalesi |
Kurtarıcı İsa Heykeli - Rio de Jenario |
Sao Paulo Tiyatrosu |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder