Nüfus: 16,000,000
Yüzölçümü: 181,035 km²
Din: Resmi dini Theravada Budizmi'dir. Halkın %95'i Budist'tir.
Diller: Khmerce
Başkent: Phnom Penh, Nüfusu: 1,500,000
Sınırları: Ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ile komşudur. Ayrıca güney batı kıyıları Tayland Körfezi'nde yer alır.
İklimi: Kamboçya iklimi Güney Asya iklimine benzerdir. Kamboçya'da iki mevsim vardır. Mayıs-Ekim arası yağışlı sezondur ve hava sıcaklığı 22°C civarında seyreder ve oldukça yüksek nem içerir. Kuru sezon ise Kasım-Nisan ayları arasındadır ve hava sıcaklığı 40°C'ye kadar çıkabilir.
Doğal Kaynaklar: Petrol ve gaz, kereste, değerli taş, demir cevheri, manganez, fosfat, hidrogüç potansiyeli vardır.
Kamboçya, ya da resmi adıyla Kamboçya Krallığı ve bir zamanlar Khmer İmparatorluğu olarak da bilinen, Güneydoğu Asya'da yer alan bir ülkedir.
800-1450 yılları arasında Khmer İmparatorluğu, Güneydoğu Asya’da en etkili ülkelerden birisiydi. Başlangıçta Hindu dinine bağlı olan imparatorluk, sonraki yıllarda Budizmi benimsedi.
Başkenti Angkor olan Khmer İmparatorluğu, 13. yüzyılda Tayların (Tayland) sürekli saldırıları sonucu güçsüz düştü ve sonraki yıllarda Tayland'da hüküm süren Siyam ve Annam krallıklarınca vergiye bağlandı. 19. yüzyılda Fransızların, Çinhindi’ndeki etkilerini artırmaya başladığı dönemde Kamboçya, Fransız yönetimine girdi.
Başkenti Angkor olan Khmer İmparatorluğu, 13. yüzyılda Tayların (Tayland) sürekli saldırıları sonucu güçsüz düştü ve sonraki yıllarda Tayland'da hüküm süren Siyam ve Annam krallıklarınca vergiye bağlandı. 19. yüzyılda Fransızların, Çinhindi’ndeki etkilerini artırmaya başladığı dönemde Kamboçya, Fransız yönetimine girdi.
Kamboçya 1863-1953 yılları arasında Fransız kolonisi oldu.
1941-1945 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun işgali altında kaldı.
1941-1945 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun işgali altında kaldı.
Kamboçya, Bayon Tapınağı |
Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler (Khmer Rouge), 1975-1979 tarihleri arasında ülkeyi kontrol etti. Çin HC destekli Kızıl Kmerlerlerin lideri olan Pol Pot'un ideolojisine göre, ülkede sadece köylü sınıfı olmalıydı. Bu amaçla ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkarlarını, kısacası köylü sınıfını oluşturmayan tüm Kamboçyalıları ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorladı. Çalışamayanlar ve muhalefet edenler Ortaçağ işkence yöntemleriyle öldürüldüler. Gözlük ve saatler de dahil olmak üzere tüm teknolojik aletler yasaklandı.
Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3.3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler (1975-1979). Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü. Ülkede 1991 yılında seçimler yapıldı. Kızıl Khmerler 1998'de Pol Pot'un ölümüyle tamamen dağıldı.
Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3.3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler (1975-1979). Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü. Ülkede 1991 yılında seçimler yapıldı. Kızıl Khmerler 1998'de Pol Pot'un ölümüyle tamamen dağıldı.
Ülke oldukça fakirdir. Ana geçim kaynağı tekstil ve tarımdır. Tarım ürünleri içerisinde pirinç çoğu Asya ülkesinde olduğu gibi önemli yer tutar. Turizm son yıllarda gelişme göstermektedir. Halkın %75'i geçimini tarımdan sağlamaktadır. Ülke nüfusunun etnik dağılımı %90 – Khmer, % 5 Vietnam, % 1 Çin, %4 diğeri olarak sayılabilir.
TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:
Siem Reap: Siem Reap kuzeybatı Kamboçya'da yer alan Siem Reap Eyaleti'nin başkentidir. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Angkor VatTapınakları'na 5.5 km uzaklıktadır.
Şehir merkezi Sivutha Street ve Psar Chas (Eski Pazar) çevresinde odaklanmıştır. Fransız sömürgesi döneminden kalma binalar, dükkanlar ve iş merkezleri bu alanda bulunmaktadır. Wat Bo çevresinde çok sayıda misafir evleri ve otel yer alırken, Psar Leu çevresinde daha çok el sanatları ürünleri içeren dükkanlar yer alır.
Güneydoğu Asya'nın en büyük tatlı su rezervi olan Tonle Sap Gölü şehre 15 km uzaklıktadır. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilen Tonle Sap, biyoçeşitlilik açısından zengindir ve aynı zamanda bir kuş cennetidir. Tonle Sap Gölü üzerinde yer alan Chong Khneas yüzen köy, turizm açısından ilgi çekici yerlerden biridir.
Angkor Tapınakları: Angkor Vat, bugün Kamboçya'nın Siem Reap kentinin 6 km. kuzeyindeki 0Angkor antik şehrinde 1115-1145 yıllarında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılmış dev bir tapınak-şehirdir.Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir ve Kamboçya ile özdeşleşmiştir; ülkenin ulusal bayrağının üstünde de betimlenmektedir.
Khmer Krallığının başkenti ve gücünün simgesi olan Angor Vat, Vişnu adına bir Hindu tapınağı iken 13. yüzyılda bir Budist tapınağına çevrildi. 14. yüzyılda Kmer Krallığı başkentinin Phnom Penh’e taşınmasından sonra terkedilip orman tarafından sarılıp sarmalanmış olarak kaldı ve 1858’de Fransız doğa bilimci Henri Mouhot tarafından yeniden keşfedildi. Üzerinde toplanmış topraklar ve vahşi otlar, 20. yüzyılda temizlendi. Yapı, günümüze dek oldukça iyi bir korunma altında ulaşabilmiştir ve kuzeyindeki Angkor Thom antik şehri ile birlikte 1992 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiştir. Ülkeye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerdir.
Angkor Vat, Hinduizm'de Tanrıların yaşadığı yer olduğuna inanılan Meru Dağı'nı simgeleyen dağ biçimli kubbeleri ve galerili (balkon) avlusuyla Kmer mimarisinin iki ana öğesini taşır: Bir piramit ve eş merkezli galeriler. Tapınağın çevresinde 3.6 km uzunluğa denk gelen kalın duvarlar ve hendekler bulunur. Tapınağın dört bir köşesinde birer küçük, ortasında bir büyük kubbe bulunur. Birçok Angkor tapınağının aksine Angkor Vat batı yönüne bakar.
Tapınağın tüm yüzeylerinde, çatılarda, pervazlarda ve sütunlarda taş heykeller bulunan heykelleri ile ünlüdür. Hint mitolojisinden sahneler, hayvan ve insan figürleri, soyut motifler içeren ve genellikle yarım kabartma frizlerden oluşan binlerce rölyef vardır.
Angkor şehri, 890 yılında Kmer Krallığı'nın başkenti olmuştu. Sanayi Devrimi'ne kadar dünyanın en büyük şehri idi. 1113 yılında tahta çıkan kral Suryavarman II, bilinmeyen bir sebepe diğer Kmer krallarından farklı olarak saray dini hayatının merkezine Şiva'yı değil, Vişnu'yu koydu.
Angkor Tapınakları |
Kamboçya'dan ne alınır?
Kamboçya ekonomisinin önemli bölümü tarınım yanı sıra tekstile dayanır. Türkiye'ye kıyasla ucuz bir ülke olmasından dolayı başta Kamboçya ipeği ve bu ipekten üretilmiş şallar olmak üzere hem yerel tekstil ürünleri hem de hazır giyim ürünleri satın alabilirsiniz.
Kamboçya'da ne yenir?
Kamboçya mutfağı denilince akla gelen, Vietnam, Tayland, Çin ve Fransız mutfaklarının karışımından oluşan Khemer mutfağı' dır. Su, pilav ve tatlı su balıkları Khemer mutfağında en yaygın kullanılan ürünlerdir ve temel gıdalardır. Sos ve baharat kullanımı yaygındır. Tropikal meyveler, çorbalar ve noodlelar ise en çok tüketilen yemekler arasındadır. Muz yaprakları arasında buharla pişirilmiş balık olan Fish Amok, yine balıkla yapılan tatlı – ekşi bir çorba Samlor Machu Trey, Kamboçya sosisi Twa Ko yerel yemekler arasında sayılabilir.
Hindistan Cevizi suyu, tikalok adı verilen meyve suları ve kamışı suyu ülkede sık tüketilen içecekler olarak sayılabilir.
Gezginler için pratik bilgiler:
-Kamboçya'nın yerel para birimi Riel'dir. Yanınızda Dolar götürerek yerel para birimini Kamboçya'dan temin edebilirsiniz.
-Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları Kamboçya'ya vizesiz giriş yapabilmektedir. Normal pasaport sahiplerinin ise Kamboçya vizesi almaları gerekmektedir. Bu vize yalnızca vize ücreti ve vesikalık fotoğraf karşılığında ülkeye giriş yaptığınız havalimanından alınabilir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
-Tapınak gezilerinde dua edenlere saygı gösterilmesi, askılı body ve kısa şort gibi açık kıyafetler giyilmemesi gerekir. Budha tapınaklarında otururken dizlerin üzerine oturmak ve sırtı Budha'ya dönmemek gerekir.
FOTOĞRAFLAR
Bayon Tapınağı, Kamboçya |
Ta Phrom Tapınağı, Kamboçya |
Ta Phrom Tapınağı, Kamboçya |
Ta Phrom Tapınağı, Kamboçya |
Tonle Sap Gölü, Kamboçya |