Güney Afrika Cumhuriyeti

Nüfus:  54,956,900

Yüzölçümü:  1.219.912 km²

Din :  Ülke genelinde nüfusun %79,7'si hristiyan'dır Protestan mezhebine göre inancını yaşayanların oranı %36,6 olarak ifade edilirken, katolik mezhebine inananların oranı %7,1 düzeyindedir. Diğer hristiyan mezheplerine göre inancını yaşayanların oranı ise %36 seviyesindedir. 2001 verilerine göre ülkede islamiyet dinine inananlar %1,5 ile düşük seviyede bulunmakta olup, müslümanlar Güney Afrika Cumhuriyeti'nde azınlıkta yer almaktadır. Güney Afrika'da nüfusun %2,3'ü diğer dinlere inandığını beyan ederken, %15'i herhangi bir dine inanmadığını, %1,5'i ise dini ile ilgili bilgi vermek istemediğini ifade etmiştir.

Diller: Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Apartheid döneminin sona ermesi ile birlikte resmi olarak on bir ulusal dil belirlenmiştir. Bunlar İngilizceAfrikaancaGüney NdebeleceGüney SothocaKuzey SothocaSvaticeTsongacaTswanaca  VendacaXhosaca ve Zuluca'dır.

Başkent :  Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır

Sınırları :  Ülkenin sınır komşularını BotsvanaZimbabveMozambikSvaziland ve Namibya oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır.

İklimi :  Güney Afrika'ya  tropik ve subtropik (ılıman) bir iklim ülkeye hakimdir. Afrika’nın diğer bölgelerine nazaran iklim daha yumuşaktır. Batı kıyısı, Benguela soğuk su akıntısının, Doğu kıyısı ise Mozambik sıcak su akıntısının etkisindedir. Batı kıyılarındaki Port Nolloth’da senelik sıcaklık ortalaması 13°C civarındayken, doğudaki Durban’da bu ortalama 20°C’dir. Ümit Burnunda Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Bu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsimi ancak 150 gün kadar sürer. Yaz mevsimi altı ay gibi uzun bir süre devam eder. Yağışlar umumiyetle yaz mevsimlerinde görülür. 

Doğal Kaynaklar: Kıymetliler madenler Güney Afrika’da bol miktarda bulunmaktadır. En önemli madenleri altın, vanadyum, elmas, platin, uranyum, manganez, krom, demir cevheri, asbest, antimon, kömür, kalay, bakır, tungsten, mika ve nikeldir.



Güney Afrika nüfusu, dört farklı etnik gruptan meydana gelmektedir. Siyahlar ve Bantular % 70 ile en kalabalık grubunu teşkil ederler. Beyazlar % 17, melezler % 10 ve Asyalılar ise % 3 ile nüfusun kalan bölümünü meydana getirirler. Beyazlar Hollanda, İngiliz, Fransız ve Alman menşelidir.
Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomik olarak gelişmiş ülkeler arasındadır. Ekonomik gelişmenin sağladığı refah dağılımı etnik gruplara göre çok farklılık gösterir. Beyazlar, zenciler ve Bantular, melezler ile Asyalılar için birbirinden farklı yerleşim bölgeleri, siyasi ve iktisadi haklar mevcuttur. Güney Afrika Cumhuriyetinde her etnik grubun ayrı okulları vardır. Beyazlar için büyük bir serbestlik olmasına rağmen, diğer grupların okulları hükumet kontrolündedir. Ülkede mevcut olan 16 üniversiteden 11’i beyazlar, 5’i ise diğer gruplara aittir. Okuma yazma bilenlerin oranı % 80’dir.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Cape Town: Cape Town Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biridir. Nüfusu yaklaşık 3.500.000 olup Afrika kıtasının Avrupa'ya en uzak ucundadır.  Cape Town, Güney Afrika'nın nüfus bakımından en büyük ikinci şehridir. Cape town, Güney Afrika'nın tam güneybatı ucunda yer alır. Cape Town'da Afrika, Hollanda ve İngiliz kültürleri harmanlamıştır.
1488'de Portekizli keşifçi Bartelemeu Dias tarafından keşfedilen Cape Town, sırasıyla Boerler ve İngilizlerin eline geçti. 1652'de Güney Afrika'da kurulan ilk Avrupa yerleşimi oldu. Güney Afrika Birliği kurulduktan sonra ülkenin yasama başkenti seçildi. 
Şehrin bir bölümü çağdaş gökdelenlerle doluyken; diğer kesimleri gecekondu mahallelerinden oluşur. Ayrıca Fransız göçmenlerin kurduğu birbirinden güzel kasabalar ve bağ evleri bulunmaktadır.
Şehrin önemli yerlerinin başında Masa Dağı yer alır. Buradan Cape Town'a kuşbakışı bakabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Kent merkezine 1,5 saat mesafede yer alan Ümit Burnu da Cape Toen ziyareti sırasında görülecek yerler arasında yer alır. Bo Kaap mahallesi de rengarenk evleri ile ülkenin en ikonik yerleri arasında sayılı. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin çok kültürlü milletinin bir arada yaşadığı renkli sokaklarda a Malay ve Afrika halklarına ait evler ile Müslüman vatandaşların camileri görülebilir.

Johannesburg: Johannesburg, metropol alanı 4.5 milyon nüfusuyla Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri olduğu gibi, Afrika kıtasının da Kahir  ve Lagos'un ardından en kalabalık üçüncü şehirdir. Afrika Müzesi, Market Theater, Soweto, Nelson Mandela’nın yaşadığı ve günümüzde müze olan evi Johannesburg seyahati sırasında görülecek yerller arasında yer alır. 

Güney Afrika'dan ne alınır?
Güney Afrika'da ahşap işleme yaygın bir el sanatıdır ve pek çok ahşap biblo ve kase bulabilir, geleneksel ahşap Afrika maskelerinden satın alabilirsiniz.
Yerel motifler işlenmiş örgü veya boncuklu bileklikler ve kolyeler de hem hediyelik hem de anı olarak ideal bir seçenektir.

Masa Dağı ve Bo Kaap - Cape Town

Güney Afrika'da ne yenir?
Güney Afrika mutfağı farklı coğrafyalardan beslenmiş, farklı kültürlere özgü lezzetler barındıran bir mutfaktır. Hollanda, İngiliz, Fransız, Alman, Portekiz ülkelerinin Güney Afrika yemek kültüründe etkisi olmuştur. Ama en önemlisi 17. yüzyılda Doğu Hint Adaları’ndan gelen “Malayalı” kölelerindir.
Kremayla servis edilen körili kuzu kıyması bobotie, bir çeşit kebap olan sosaties ve körili ıskarmoz (yöreye özgü bir olta balığı) smoorsnoek Malay mutfağından Güney Afrika mutfağına yerleşmiş yiyecekler arasındadır.
Güney Afrikalıların çoğu et yemeyi çok sever ve sunulmakta olan et ve kümes hayvanı çeşitleri etkileyicidir. Mönüde sığır, domuz, tavuk ve koyun etine, genellikle devekuşu ve timsah gibi daha egzotik çeşitler de katılmaktadır.
Büyük şehirlerde deniz ürünleri daha az tüketilirken kıyı kasabaları deniz ürünleri çeşitliliği bakımından zengindir.
Rooibos çayı, yerel beyaz şaraplar, Lager adlı hafif bira ve taze meyve suları Güney Afrika'da tüketilen içeceklerdir.



Gezginler için pratik bilgiler:
- Güney Afrika Cumhuriyetinin yerel para birimi Güney Afrika Rand'ıdır. Yanınızda Dolar götürerek yerel parayı Güney Afrika'dan temin edebilirsiniz.
- Türk vatandaşları Güney Afrika Cumhuriyetine vize gerekmeksizin giriş yapabilirler.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Ülkenin elektrik sistemi 230V ve üç delikli prizlere göre tasarlanmıştır. Elektronik eşyalarınızı şarj etmekte sorun yaşamamak için yanınızda adaptör bulundurabilirsiniz.
-Güney Afrika seyahati için sarı humma, sarılık vb. hiçbir mecburi aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
-Sivrisineklerden ve sıtma riskinden korunmak için sivrisinek önleyici sprey kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

FOTOĞRAFLAR




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder