Polonya'ya yazın gitmeli..
Çiçekler açmış, hava güneşli, sokaklar, kafeler, meydanlar cıvıl cıvılken gezmek lazım..Başkent Varşova, Polonya'nın incisi Krakov, Avrupa'nın en etkileyici yerlerinden Wieliczka Tuz Madeni ve daha birçok güzellik Polonya'da sizleri bekliyor. Ayrıca Nazi Almanyasının trajik Auschwitz Toplama Kampını da gezmek lazım...
Krakov, POLONYA |
Krakov, POLONYA |
Nüfus: 38,422,346
Yüzölçümü: 312.679 km²
Din: Polonya Avrupa'nın en dindar ülkesidir. Katolik olduğunu söyleyenler %90'a, düzenli olarak kiliseye gittiğini beyan edenler %80'e ulaşmaktadır.
Diller: Resmi dil Lehçedir. Kaşupça da azınlık dili olarak tanınır.
Başkent: Varşova, Nüfusu: 3,100,844
Sınırları: Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çek Cumhuriyeti, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Beyaz Rusya, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir.
İklimi: . Polonya'da yaz ayları sıcak ve yağmurlu, kış ayları soğuk geçer. Yaz mevsimi için haziran ayı sıcaklık ortalaması 18°C ila 20°C arasındayken, kış mevsimi için ocak ortalaması -5°C ila -2°C arasındadır. Yaz aylarında haftanın birkaç günü yağmur görülür
Doğal Kaynaklar: Polonya’nın yer altı kaynakları oldukça zengindir. En önemli madeni kömürdür. Orta Polonya’da linyit rezervleri mevcuttur. Güney bölgelerde petrol ve tabii gaz yatakları vardır. Yukarı Silesia’da çinko ve kurşun, Aşağı Silesia’da bakır çıkarılmaktadır. Demir cevheri rezervleri az miktarda bulunur. Mevcut kıymetli sülfür yatakları önemli bir gelir kaynağıdır. Ayrıca bir miktar gümüş, kadmiyum ve tuz da çıkarılır.
Polonya bayrağı |
Polonya Devleti, 10. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmış ve 963 yılı ülke tarihinin başlangıcı olmuştur. Polonya ve Vistula nehirleri arasında yaşamış olan Islav kabilelerinin kurmuş olduğu bir devlettir. O zamanki bu Islavlara“yayla insanları” manasına gelen “Polane” deniyordu. Zamanla bu isim Polonya haline dönüştü.
Polonya 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geçen süre içinde Avrupa’da güçlü bir devlet halindeydi. “Üç parçalanmadan” ilki 1772 tarihine kadar olan çeşitli hanedanlıklar idaresindeydi. Bu tarihten itibaren Polonya’nın çöküş dönemi başladı. 1772 tarihinde Prusya, Rusya ve Avusturya, ülke topraklarını aralarında paylaştılar. Bunu 1793 ve 1795 paylaşmaları takip etti. Polonya’nın elinde sadece doğu Prusya civarı kaldı. Birinci Dünya Harbinden sonra uzun mücadele ve sıkıntılardan sonra 1918 yılında Versay Antlaşmasıyla bağımsızlığı sağlandı.
1939 yılında aynı anda Hem Nazi Almanyasının ve hem de Rusya’nın işgaline uğradı. Harp boyunca altı milyon Polonyalı öldürüldü. Daha sonra Alman orduları müttefiklere teslim oldu. İşgal sırasında kurulan sürgündeki Polonya hükümeti işbaşına geldi. 1947 yılında yapılan seçimlerde komünistler hükümeti kurdular ve ülkeyi Rusya’nın peyki durumuna soktular. İkinci Dünya Harbinin bu zor günlerinden sonra Polonya, Rusya’ya verilen 178.842 km2lik bölgeye karşı 1945’te Alman topraklarından 102.400 km2lik bir bölgeyi aldı. Oder-Neisse hattının doğusunda kalan bu bölge Silezya, Pomerania, Batı Prusya ve Doğu Prusya’yı da içine almaktaydı.
1989 Haziranında yapılan seçimlerde, o tarihe kadar iktidarda olan Birleşik İşçi Partisi ağır hezimete uğradı. Dayanışma Sendikasının teklifi üzerine Tadeusa Mazowiecki başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. 1990’daki devlet başkanlığı seçimlerini Lech Walesa kazandı.
Nüfusun % 98’ini Polonyalılar meydana getirir. Geri kalan küçük bir bölümünü ise Almanlar, Ukraynalılar ve Byelorussianalılar teşkil eder. Polonyalıların % 65’e yakını genç olup, 15 ila 60 yaş grubu arasındadır. Nüfus yoğunluğu 121 olup, yıllık nüfus artışı % 1’dir. Polonya’da eğitim ve öğretim imkanları oldukça geniştir. Halkın okuma yazma oranı % 98’dir.
TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:
Varşova: Polonya’nın başkenti olup, aynı zamanda bu ülkenin en büyük şehridir. Vistül Nehri üzerinde yer alan şehir Baltık Denizi’nden yaklaşık 360 kilometre; Karpatlar’dan ise 300 kilometre uzaklıktadır.
Varşova aynı zamanda bir Feniks şehri olarak bilinmektedir. Mitoloji’deki feniks kuşunda olduğu gibi İkinci Dünya Savaşı’nda %80’i harap olan bu şehirde hem Polonyalıların hem de Sovyetler Birliği’nin yardımıyla yeniden inşa edilmiştir.
Şehrin ilk kuruldupu yer olan ve tipik Varşova evlerini görme imkanı sunan Eski Şehir (Stare Miasto), Polonya’nın en yüksek yapısı olan Kültür ve Bilim Sarayı (Pałac Kultury i Nauki), Lazienki Parkı ile Chopin Anıtı görülecek yerler arasındadır.
Krakow: Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. 2004 nüfusuna göre 780.000 (yakın topluluklarla birlikte 1,4 milyon) kişi yaşamaktadır.
Tarihî şehir, Vistül Irmağı'nın Wawel Tepesi'nin ayağında Küçük Polonya'nın (Małopolska) güneyinde kalmaktadır. Küçük Polonya Voyvodası (Województwo małopolskie)'nın da 1999'dan beri başkentidir. Eskiden Kraków Voyvodası'nın başkentiydi.
Kraków, geleneksel olarak ülkenin bilim, kültür ve sanat merkezi olmuştur. Polonya eski krallarının oturdukları, eski başkent olması ve birçok tarihi sahneye tanık olmasından dolayı Polonya'nın kalbi olarak da söz edilmektedir. Yerli ve uluslararası turizm yoluyla yılda yedi milyon turisti ağırlamaktadır.
Lehistan İmparatorluğu'na 7 asır boyunca başkentlik yapmış olan Krakow, 2. Dünya savaşında hemen hemen hiç hasar almamış nadir kentlerdendir ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alır. Kentin ana meydanı 13. yüzyıla tarihlenen bu meydan 10 dönümlük genişliği ile ortaçağ şehirleri içerisinde de en büyüğü. Şehrin önemli tarihi yapılarından Rynek Belediye Kulesi, St.Mary Kilisesi, Sukiennice, St. Adalbert Kilisesi, Adam Mickiewicz Anıtı meydanda bulunan önemli yapılar arasında sayılabilir. Sukiennice pazarı ve Wawel Kalesi ve Katedrali de kentte görülmesi gereken yerler arasındadır.
Krakov, POLONYA |
Wieliczka Tuz Madeni: Polonya'nın Krakow kenti yakınlarında bulunan bir tuz madenidir. Wieliczka Tuz Madeni'nin en önemli özelliği dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olmasıdır. Bazı Lehistan Krallarının evlilikleri burada gerçekleşmiştir. O kadar ki maden tarih öncesi çağlardan beri kullanılmıştır. Maden 1996 yılında düşük tuz fiyatları ve madendeki bir çökme nedeni ile kapatılmıştır.
Madenin derinliği 327 metre, içindeki tünellerin uzunluğu 300 km civarındır. Ancak ziyaretçilerin gezebildiği yol 3.5 km uzunluğundadır.Bir Grup olduğu zaman rehber eşliğinde yaklaşık 20 kişilik grup asansörler ile yerin altına inerler ve rehber size çeşitli dillerde size buranın tanıtımını yapmaktadır. Bu bölgede insanların ve mitolojik karakterlerin heykelleri yer alır. Heykellerin bir kısmı ve şamdanlar tuzdan yapılmıştır. Şamdanlarda kullanılan tuz cam gibi görünecek şekilde oyulmuştur. Ziyaretçi yolunun sonunda ise bir katedral yer alır. Ayrıca madende bir yeraltı gölü vardır bu gölden su çekmek ve girmek yasaktır.Gölün suyunun Cilde çok iyi geldiği belirtilmektedir. Ayrıca tahta şapeller ve tuz madenciliğinin tarihini anlatan bir müze bulunur.
1978 yılında Bochnia Tuz Madeni ile birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Wieliczka Tuz Madeni, Polonya |
Polonya'dan ne alınır?
Polonya'dan Porselen ve seramik ürünlerin yanı sıra kehribar, yerel kıyafetler, kaya tuzundan yapılan süs eşyaları ve ahşap mutfak malzemeleri alabilirsiniz.
Polonya'da ne yenir?
Birçok ülkenin mutfağı gibi Polonya mutfağı da, tarih boyunca çok çeşitli kültürlerden etkilenmiş. Rönesans döneminin saray yemeklerinden izler taşıyan Polonya mutfağı, aynı zamanda Alman, Yahudi, Macar, Litvanya ve Rus kültürlerinden de oldukça fazla etkilenmiş. Polonya yemek kültürü, Doğu ülkelerinin yemek kültüründen farklı yönler taşımasına rağmen, Türk damak zevkine oldukça yakın sayılabilecek yemeklere de sahiptir.
Patates ve lahana yanında pırasa, pancar gibi kök sebzeleri Polonya mutfağında oldukça fazla kullanılır. Başta ördek, domuz eti ve balık olmak üzere et ürünleri de ülke mutfağında geniş yer tutar.
Ancak Zapiekanka, Polonya’nın en ünlü fast-food yiyeceğidir. Baget ekmek veya fırında makarna üzerine mantar, salam, sosis, kaşar ve soslar konularak hazırlanır. Polonya usulü bir çeşit kuru mantı olan Pierogi, Ekmek içinde sunulan et sulu bir çorba olan Żurek, Barszcz Çorbası, ve lahana turşulu karışık etli bir çeşit yahni olan Bigos Polonya'da tadabileceğiniz yerel yiyecekler arasında yer alır.
Gezginler için pratik bilgiler:
- Polonya'nın yerel para birimi Zloty'dir. Yanınızda Euro götürerek yerel parayı Polonya'dan temin edebilirsiniz.
- Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları Polonya'ya vizesiz girebilirler. Normal pasaportlar içinse Shengen vizesine ihtiyaç vardır.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Polonya'da elektrik sistemi 230 V'dur ve iki giriş bir çıkışlı prizler kullanılır. Priz tipi farklı olmasına karşın Türk tipi fişler ile uyumludur. Yanınızda herhangi bir adaptör bulundurmanız gerekmez.
Gezi programı ve fiyatı için lütfen tıklayınız |
FOTOĞRAFLAR
Wieliczka Tuz Madeni |
Wawel Kalesi, Krakow |