1948 yılından itibaren Kore; Güney ve Kuzey Kore olarak ikiye bölünmüştür.
GÜNEY KORE
Nüfus: 51,500,000
GÜNEY KORE
Nüfus: 51,500,000
Yüzölçümü: 100,210 km2
Din : Birçok Koreli; Konfüçyüs ve Budizm adetlerini devam ettirmektedir ama ülke nüfusunun %50’den fazlası her hangi bir dine mensup değildir. Nüfusun %30’u Hristiyan’dır.
Diller : Korece
Diller : Korece
Başkent : Seul, Merkez nüfusu: 10,000,000 , il geneli:25.500.000
Sınırları : Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güneyinde kalan bir ülkedirve sadece kuzeyinde Kuzey Kore ile kara sınırı vardır. Batısında Sarı Deniz ile Çin,doğusunda ise Japon denizi ile çevrilidir.
İklimi : Kore 4 mevsimin yaşandığı bir ülke olarak Türkiye’ye çok benzer. Ocak, Şubat ayları kış mevsimi olup soğuk geçer, kışın karalardan esen soğuk rüzgarların etkisindedir. Kışın ülkede kar nadiren yağar. Mayıs ortalarında yazın başladığı,Ekim ayından itibaren ise sonbahar ile havaların soğumaya başladığı aylardır.
Doğal Kaynaklar: Eskiden ormanlarla kaplı olan ülkede denetimsiz kesim, yangın, hastalık ve savaş yüzünden ormanlar kalmamıştır. Kore Savaşından sonra devlet başkanının emri ile geniş alanlarda çam ormanları oluşturulmuştur. Ayrıca bambu ağacı yönünden de zenginliğe sahiptir.Maden bakımından zengin sayılmaz. Fakat tungsten üretiminde önde gelen ülkelerdendir. Ayrıca kömür, demir, flor, grafit, altın, bakır ve kurşun az miktarda çıkarılır.
Kore tarihi Kore kuruluş mitolojisine göre efsanevi Joseon'un MÖ 2333 Dangun tarafından kurulmasıyla başlıyor. Gojoseon Kore Yarımadası'nın kuzeyini ve Mançurya'nın bazı bölgelerini kontrol altına alana kadar genişledi. Çin'in Han Hanedanı ile sayısız çatışmalar girdikten sonra, Gojoseon parçalandı ve Kore Proto-Üç Krallık dönemine girdi.
19. yüzyıllın sırasında Kore izolasyon politikası yüzünden Münzevi krallık olarak adlandırıldı. JoseonHandenı kendisini Batılı emperyalizm'den korumak için bu adımı attı, ancak sonunda zorunlu bir şekilde kendisini ticaretten dolayı dünyaya açtı. Birinci Çin-Japon Savaşı ve Rus-Japon Savaşı ardından Kore Japon egemenliği altına girdi (1910-1945). İkinci Dünya Savaşının sonunda, Japonlar Sovyet ve Amerikan güçlerine teslim oldu, bunlar Kore'nin kuzeyini ve güneyini işgal etmişlerdi. Kore, 1948 tarihinde bölündü ve iki devlet kendi siyasi idareleri ile oluştu.
Ülke 1991'den beri Birleşmiş Milletlere üyedir. Dünyada etnik ve dil açısından en fazla homojen bir yapıya sahip ülke Güney Kore'dir.Azınlık olarak sadece küçük bir Çin topluluğu vardır. Koreliler Mançurya'da yüzyıllar boyunca yaşamışlardır. Geçmişteki politik, ekonomik ve sosyal istikrarsızlıklar birçok Güney Koreli’nin başta ABD ve Kanada'ya göç etmesine neden olmuştur. Kaliforniya’da önemli derecede Koreli yaşamaktadır. Koreli Amerikalıların sayısının bir milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Güney Kore'de yaklaşık olarak 378.000 yabancı işçi bulunduğu ve bunun % 52'sinin yasal olmayan yollardan çalışmakta olduğu ifade edilmektedir. Bu iş gücünün büyük bir kısmı Güney Asya ülkelerinden gelmektedir. Yabancı işçilerin büyük çoğunluğu Hindistan, Sri Lanka, Myanmar, Filipinler, Nijerya'dan gelmektedir.
TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:
Seul: Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Ülkenin kuzeybatısında, Han Nehri kıyısında, ırmağın ağzından 60 km içeride yer alır. Bir nehir limanı olarak taşıdığı önem nedeniyle 1394'te Kore'nin başkenti olmuş, kısa bir dönemin dışında (1399-1405) dışında bu konumunu 1948'e değin korumuştur. Ülkenin Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmasından (1948) sonra da Güney Kore'nin başkenti olan Seul, Kore dilinde başkent anlamına gelir. Resmi adının Yi hanedanı döneminde (1392-1910) Hansang, Japon yönetimi (1910-45) sırasında da Kyangsang olmasına karşın, her iki dönemde de halk arasında Seul adıyla anılmıştır. 1948'de Kore Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra resmen Seul adını almıştır. Seul şehri 1988 yılında yaz olimpiyatlarını ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası'nı ağırlamıştır. Dünya'daki ekonomik ve finansal merkezlerde ilk onun içerisinde yer alır ve Samsung, LG Grup, Hyundai ve Kia gibi önemli holdinglere ev sahipliği yapar.
Seul |
Güney Kore'den ne alınır?
Kore son yıllarda tam bir alışveriş çılgınlığı içerisine girmiş ve her mahalle AVM ile dolmuştur. Kore’de popüler olan tüketim her yıl değişmekte ve çizgi film kahramanları, Koreli müzisyenlereait hediyelik ürünler çok popülerdir. Hatıralık, hediyelik eşyaların yanı sıra geleneksel Kore kıyafetleri de ilginizi çekecektir. Kore’de yetiştirilen, çok faydalı bir bitki olan Kore ginsengi alınabilecek ürünlerdendir.
Güney Kore'de ne yenir?
Milli yemekleri Kim Chi’dir. Bu yemek beyaz lahana yaprakları ile yapılan baharatlı bir turşudur ve kahvaltı dahil her öğün yenir. Ekmek yerine pilav yenirken, kahvaltı sofralarında ise, çorba, pilav, tavuk vb. yemekler bulunur. Kore mutfağında yeşil çay önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Gingseng köklerinin en iyi kalitede olanlarının Kore'de üretildiği söylenir.
Kim Chi adlı lahana turşusu |
Gezginler için pratik bilgiler:
-Kore para birimi WON dur. Kredi kartı pek çok yerde geçerlidir.
-Türk vatandaşları Güney Kore'ye vizesiz giriş yapabilir.
-Ülkede trafik Türkiye ile aynı, sağdan akmaktadır.
-Ülkede trafik Türkiye ile aynı, sağdan akmaktadır.
-Ülkede açık havada sigara içmenin yasak olduğu alanlar vardır. Aynı şekilde kimi kapalı alanlarda ise sigara içmek serbesttir.
-Kore’deelektrik prizleri Türkiye ile uyumludur. Şarj cihazlarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
-Restoranların çoğunda KDV ve BAHŞİŞ daha sonra faturaya otomatik eklenir.
FOTOĞRAFLAR :
Changdeokgug Sarayı |
Hanok Mahallesi |
Seul |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder