Kamboçya gezisi 1 Angkor Tapınakları




Nefes kesen anıtlar, tapınaklar, heybetli ağaçlar ile kaplanmış şehirler...Kamboçya'nın Siem Reap şehrinin yakınlarında bulunan dünyaca ünlü Angkor Tapınakları her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.  
Bu bölgeyi gezerken isim karmaşası yaşanmaması için Angkor ne demek, Angkor Wat nedir, neresidir fotoğraflar ile anlatacağım.

Angkor Wat, Kamboçya


Aşağıdaki haritada A, B, ve C olarak üç önemli bölgeyi işaretledim.
Bölge genelde Angkor Wat olarak anılsa bile, Angkor Wat bu bölgedeki sadece bir yapının adıdır. Etrafta yüzlerce tarihi eser, tapınaklar, anıtlar bulunmakta. Bir tam günde doya doya gezelim diyenler için en güzel üç yer;
A.Angkor Thom,
B.Angkor Wat,
C.Ta Prohm olacaktır.



A. ANGKOR THOM
Angkor Thom, etrafı 9 kilometre uzunluğunda surlar ve hendek ile çevrili eski Kimmer Krallığı'nın başkentidir.
12.YY sonunda Kimmer Kralı, 7.Jayavarman döneminde inşa edilmişir.
İsminin manasını; "Angkor: Başkent, Thom: Büyük" Türkçe'ye "Büyük Başkent" olarak çevirebiliriz. Kimmer Krallığı'nın yıkılması ardından önemini yitirmiş ve tabiatın gücüne boyun eğmiş.
Eski tapınaklar, saraylar, askeri binalar, tören ve festival alanları günümüzde ormanlar ile kaplı. Angkor Thom surlarının içerisinde restorasyon ve arkeolojik çalışmalar devam ediyor, tapınaklar ve saray kalıntıları yeniden ayağa kaldırılmaya çalışıyor.Bu eserler içerisinde en güzeli Bayon Tapınağı.


Bayon Temple Kansav Arslan Kamboçya
2014 Bayon tapınağı, Angkor Thom



2015 Bayon tapınağı, Angkor Thom


Kamboçya, ya da resmi adıyla Kamboçya Krallığı ve bir zamanlar Khmer İmparatorluğu olarak da bilinen, Güneydoğu Asya'da yer alan bir ülkedir.


800-1450 yılları arasında  Khmer İmparatorluğu, Güneydoğu Asya’da en etkili ülkelerden birisiydi. Başlangıçta Hindu dinine bağlı olan imparatorluk, sonraki yıllarda Budizmi benimsedi. 



2016 Bayon tapınağı, Angkor Thom



2018 Bayon tapınağı, Angkor Thom 

B. ANGKOR WAT
Angkor Wat; etrafı 3,5 kilometre uzunluğunda surlar ve hendek ile çevrili eski Kimmer Krallığı'nın en önemli tapınağıdır. 12.YY başında II. Suryavarman döneminde inşa edilmişir.
İsminin manasını; "Angkor: Başkent, Wat: Tapınak" Türkçe'ye "Başkent Tapınağı" olarak çevirebiliriz.

İlk yapıldığı dönemde, Hindu tanrılarından Vişnu'ya adanan bu tapınak, esasında hem tapınak, hem de ülkenin idari binalarının bulunacağı bir kompleks olarak planlandığı söyleniyor.Daha sonraki dönemlerde ise Kimmer Kralları Budizm'i benimsemeye başlamışlar ve Budist tapınağı olarak kullanılmış. Günümüzde Kamboçya bayrağının üstünde bile Angkor Wat çizildir.



Angkor Wat, Kamboçya
Angkor Wat, Kamboçya

Angkor Wat, "Kansav Arslan" Kamboçya
Angkor Wat, Kamboçya

C. TA PROHM

Ta Prohm; 12.YY sonunda 7.Jayavarman döneminde, annesi için inşa edilmiştir.

İçerisindeki muazzam büyüklükteki ağaçlar sebebiyle Kamboçya'da Angkow Wat'tan sonra en çok turist çeken yer burasıdır. Tomp Raider filminin bazı sahneleri burada çekildiği için buraya "Angelina Jolie Tapınağı" da diyenler var !

Yazımda anlattığım bu yerleri gezmek için tam 1 gün ayırmanız gerekmekte. Gezi için sıcaklık, nem ve yağışların en az olduğu; Kasım ayı başından, Nisan ayına kadar ki beş aylık dönemde gitmenizi tavsiye ederim.



Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Başkenti Angkor olan Khmer İmparatorluğu, 13. yüzyılda Tayların (Tayland) sürekli saldırıları sonucu güçsüz düştü ve sonraki yıllarda Tayland'da hüküm süren Siyam ve Annam krallıklarınca vergiye bağlandı. 

19. yüzyılda Fransızların, Çinhindi’ndeki etkilerini artırmaya başladığı dönemde Kamboçya, Fransız yönetimine girdi.
Kamboçya 1863-1953 yılları arasında Fransız kolonisi oldu. 

1941-1945 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun işgali altında kaldı.


Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya


Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya

Ta Prohm tapınağı, Kamboçya


Kansav Arslan
Vietnam Kamboçya Tayland gezi yazıları :


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder