Maldivler Tatili



#kansavarslan
"Kansav Arslan" Mayıs 2014, MALDİVLER

Mayıs 2014,
Maldivler’den yeni geldim ve henüz etkisinden çıkamadım!
Paris sendromu, Kudüs sendromu gibi sözleri duymuştum ama ben de Maldivler sendromu yaşıyorum!
Türkiye’de deniz-kum-güneş yok mu?? Alası var ama… Maldivler bir başka!
İşte Maldivler’de geçirdiğim unutulmaz günler;

İstanbul'dan; yaklaşık 8 saat süren rahat ve konforlu THY uçuşu ile Male Havalimanı’na vardık. Türkiye vatandaşlarına vize istenmediği için pasaport ve gümrük işlemlerini hızlıca geçtik (Maldivler’e valizde alkollü içki getirmeyin gümrükte el koyuyorlar ama dilerseniz zaten otellerde içki var).



Male havalimanı çok küçük. Ben döviz bürosunda her ihtimale karşı 20$ bozdurarak karşılığında 300 Maldiv para birimi olan Rufiyaa aldım (esasında yanınızda 1,5,10’luk Amerikan dolarları varsa hiç para bozdurmaya gerek yokmuş, dolar her yer de geçiyor).

Havalimanından adalara ya tekne ya da deniz uçağı ile gidebiliyorsunuz. Biz deniz uçağı ile gittik ki hem daha hızlı ve konforlu, hem de uçaktan muhteşem manzarayı seyredebiliyorsunuz. Maldivler’de 1960’larden beri bazı adalar otele dönüştürülmüş. Günümüzde yaklaşık 90 ada-otel bulunuyor.



Maldiv Cumhuriyeti; yaklaşık 1,200 adadan oluşan toplamda 298 km2 ve 390.000 nüfuslu bir ülke. 

Başkent Male ise, 5 km2’lik ve 90.000 nüfuslu büyük bir ada ve başkent…  Maldivler’de tatil ! Birçok kişinin hayali olan Maldivler seyahati hakkında size bilgi verirken, hem artıları hem de eksileri anlatmaya çalışacağım…



Otelimizde bir ada-otel idi. Constance oteller zincirine bağlı olan “Constance Halaveli Otel”. Maldivlerin en lüks ve en şık otellerinden birisi olan Halaveli’de hem ada üzerinde, hem de deniz üzerinde villalar var. Tabi ki biz Maldivler denince akla ilk gelen deniz üzerindeki villalarda konakladık ! 

Otelin mimari ayrıntıları, iskelesi, restoranları, havuzu, ahşap kalitesi, ışıklandırmalar, peyzaj vs. çok kaliteli ve şık malzemeler ile inşa edilmişti.




Otel odaları çok lüks. Odalardaki televizyonlar aynı zamanda bilgisayar olarak da kullanılıyor ve çok hızlı internet bağlantısına sahipler. Zaten otelin her yerinde ücretsiz ve çok hızlı kablosuz internette var. Bu cennet köşesi, adada dünyadan ve işlerinizden kopmak istemezseniz otel odası tam bir home-ofis olarak dahi kullanılabilir !




Halaveli adasının ve otelin ismi; beyaz renkli Halaveli çiçeğinden alınmış. Maldivler’de 1.192 mercan adası var. Bu adalar 26 adet ATOLL denilen büyük mercan kayalıkları içerisinde. Bu oluşumu yazarak anlatmak gerçekten çok zor ama aşağıdaki fotoğraflara bakarak, altındaki notlarımı okursanız daha rahat kavrayabilirsiniz. Atoll’lar büyük mercan kayalıkları ve çember şeklinde doğal dalgakıran oluşturuyor. Bazı atoll’lar kuzeyden, güneye 80-100 km uzunluğunda ve içerisinde 100 civarı ada barındırıyor. 

Bu gezimizde konakladığımız iki otel de aynı atoll içerisinde olduğu için dalgasız bir denizde yaklaşık yarım saatte seyahat ettik. Ama başkent Male başka bir atoll içerisinde olduğu için dönüşte iki saat süren ve atoll dışına çıkınca daha dalgalı bir denizde tekne seyahat yaptık…





Burasının coğrafi oluşumu gerçekten çok kendine özgü özelliklere sahip. Öte yandan Maldivlere gelen birçok kişinin düşüncesi atoll ve mercan adalarının oluşumu hakkında dahi fikir sahibi olmadan "sadece deniz-kum-güneş tatili yapmak" zaten .. Fakat ben meraklı biri olarak bu adalar hakkında öğrendiğim bazı bilgileri de sizle paylaşmak istiyorum.



 Halaveli adası yalnızca bir otel. Zaten adanın etrafını yürüyerek 10 dakikada dolaşabiliyorsunuz. Ama iskeleler üzerinden odalara SPA merkezi ve restoranlara da girip çıkayım derseniz adayı dolaşmak yarım saat sürebilir… Otel dolu olduğu zaman adada yaklaşık 1.000 kişi oluyor ki bunun 3’te 1’i otel personeli. Yani 3 kişiye 1 personel düşüyor. 

Adanın ortasında, müşterilerin giremediği sadece personele ait yerler var. Otelin elektriği mazot ile çalışan jeneratörler ile sağlanıyor ve yedekli 3 adet jeneratör vardiyalı şekilde çalışıyordu. Ses izolasyonu o kadar iyiydi ki, jeneratörün bulunduğu binaya kulağımı dayadığım zaman bile sesini duyamadım ! 

Özel izinle girdiğimiz su arıtma sistemi ise ayrı bir teknoloji harikasıydı, deniz suyunu arıtarak odalarda duş, lavabo ve tuvaletlere veriyorlar. Kanalizasyon ise bakteriler tarafında arıtılarak bahçe sulamasında kullanılıyor ! Yani söylemek istediğim, adalar hem mimari harika, hem de teknolojik harika !



Ama bütün bunlar adanın kendi olağanüstü doğası karşısında sönük kalıyor … Maldive adaları mercan kayalıkları, tropik balıklar ve deniz canlılar ile dolu. Denizin içi akvaryumlarda dahi zor görebileceğiniz balık çeşitleri ile dolu. Köpekbalığı yavruları ise ayrı bir konu …




 İnsanın köpekbalığı dolu bir denize girmesi akıl almaz gibi gözükse bile, bu balıkların size zarar vermek bir tarafa etrafınızda evcil hayvan gibi gezdiğini görmek aklınızı başınızdan alıyor. Belki de hala Maldivler sendromundan çıkamamamın bir sebebi de budur ! 



Otelin su sporları merkezi hem tüplü dalış, hem de şnorkel ile dalış turları düzenlemekte. Biz şnorkel dalışa katıldık . Bu geziyi anlatamayacağım, aşağıda su içerisinde GoPro ile çekilmiş fotoğraf sizlere fikir verecektir !!! Anlatılmaz – yaşanır derler ya aynen öyle !



Bir akşam da tekne ile gün batımı turuna çıktık, izzeti-ikram ve manzara muhteşemdi…



SPA Merkezleri de çok güzel. Bir saatlik masaj yaklaşık 150 $ civarı ama çeşitli SPA paketleri ile ücreti ve süreyi kendiniz ayarlayabilirsiniz..





Constance Halaveli adasında iki gece konakladıktan sonra, aynı atoll içerisinde bulunan Moofushi adasına geçtik. İki ada aynı atoll içerisinde olduğu için deniz durgun ve dalgasızdı, tekne yolculuğumuz yaklaşık yarım saat sürdü.  Moofushi adasının anlamı “Düz Ada” manasına geliyor (zaten tüm adalar düz ama herhalde bu ada en düz olanı ki bu ismi vermişler).

Moofushi Adası ile Halaveli Adası iki farklı ada ve iki farklı otel.

Constance Halaveli  çok lüks, çok şık ve yarım pansiyon konaklama, içecekler vs. ekstra ücretli. Halaveli otelin odaları Moofushi’den daha büyük, yaklaşık iki katı ve çok daha lüks.

Constance Moofushi adası ise yine çok şık ve güzel bir ada ve her şey dahil sistemi ile çalışıyor. Otel odasındaki tüm minibar dahi ücretsiz ! Sabah, öğlen, akşam zengin açık büfe ve barda ücretsiz içkiler ! (sadece bazı çok kaliteli şarap vb. içecekler ücretli) Moofushi adasının etrafında mercan ve balık sayısı da daha fazla…


İki ada da muhteşem !




Maldivler'e ne zaman gitmeli ?

Mayıs ayında hava nasıldı ? Tropikal kuşakta yer alan Maldivler'de yıl boyunca hava 30 derece civarında. Mayıs ayında Maldivler'de konakladığımız sürece hafif yağış olmasına rağmen hiç rahatsız olmadım. Havadaki nem oranı insanın bunaltmayacak derecede düşüktü. 

En yağışlı dönemler Haziran, Temmuz, Ağustos ayları. Bu dönemde otel ücretleri de daha düşük olabiliyor. En yoğun dönem ise Avrupa'da kış aylarının yaşandığı Aralık, Ocak, Şubat ayları. Bu dönemde çok az yağış olmasının yanısıra, yoğunluk sebebi ile ücretler yüksek olabiliyor.





Maldivler’de tatilin tek kötü tarafı ise fiyatı. Gerçi ben THY ve Constance Hotel’in davetlisi ve Tempo Turizm’i temsilen gerçekleştirdiğim bu gezide hatıralık eşyalar harici hiç para ödemedim ama … Maldivlere gideceğiniz zaman uçak biletine 850 Euro ve otellere de gecelik kişi başı 500 Euro civarı bir ücret ödemeye hazır olmanız gerekir…

Peki değer mi ?

İmkanı olana, unutulmaz bir tatil veya balayı geçirmek isteyenler için kesinlikle değer derim!







Maldivler haritası
Haritada gösterildiği gibi; Maldivler’de 1.192 mercan adası var. Bu adalar 26 adet ATOLL denilen büyük mercan kayalıkları içerisinde. 



"Constance Halaveli & Moofushi Hotels" bu güzel daveti için çok teşekkür ediyorum.


Kansav Arslan
Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder