Almanya

Nüfus: 82,800,000

Yüzölçümü:  357,168 km2

Din :  Hıristiyanlık, Almanya'da 46 milyon (%56) taraftarla en yaygın olan dini inanıştır. İkinci yaygın inanış ise 3,6 milyon kişi ile İslam dini (%4.4), daha sonra ise her ikisine inanan toplam 200.000 kişi (%0,25) ile Budizm ve Yahudilik gelmektedir. Hinduizm 90.000 inanana sahiptir (%0,1). Almanya'daki diğer tüm dini topluluklar 50.000'den az sayıda (veya %0,05'ten) taraftara sahiptir. Yaklaşık 29,6 milyon Alman ise (%36) herhangi bir dine inanmamaktadır

Diller :  Almanca, Almanya'da resmî ve ağırlıklı olarak konuşulan dildir. Daha az konuşulan yerel diller ise DancaSorbca , RomancaAşağı Almanca ve Frizcedir. Bu diller, resmî olarak Avrupa Bölgesel Diller ve Azınlık Dillerini Koruma Anlaşması tarafından korunmaktadır. Çok kullanılan göçmen dilleri ise TürkçeLehçeBalkan dilleri ve Rusçadır.

Başkent :  Berlin, Nüfusu: 6,004,857

Sınırları :  Kuzeyinde Kuzey DeniziDanimarka, ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında FransaLüksemburgBelçika, ve Hollanda bulunur.

İklimi :  Almanya'nın geneli, nemli batı rüzgarlarının üstünlük kurduğu ılımlı bir iklime sahiptir. İklim; Gulf Stream'in etkisi altındaki Kuzey Atlantik Akıntıları tarafından etkilenmektedir. Bu ısıtıcı sular, Kuzey Denizi sınırlarındaki Jutland Yarımadası ve Ren Bölgesi dahil olmak üzere birçok bölgeyi etkilemektedir. Sonuç olarak kuzeybatı ve kuzey bölgelerinde iklim Ilıman okyanusal iklimdiryağış yaz boyunca maksimuma çıkmak üzere her dönem sürer.
Kışları ılımlı ve yazları serindir, buna karşın sıcaklık çoğu zaman 30°C'yi aşabilmektedir. Doğuda ise iklim daha karasaldır; kışlar çok soğuk, yazlar çok sıcak ve kuru olabilmektedir. Orta ve güney Almanya ise farklı olarak karasal ve okyanusal iklim arasında bir geçiş bölgesidir. Yine, en yüksek sıcaklık yazın 30°C'yi aşabilmektedir

Doğal Kaynaklar:  Toplam gelirinin %70'ini hizmet sektörü, %29.1'ini endüstri alanları ve %0.9'unu da tarım sektörü oluşturmaktadır. Linyit, antrasit, kereste, turba, demir cevheri ve hidroelektrik ülkenin bol olan doğal kaynakları arasında yer alır.


  


100 yılından önce Cermen halkları Cermanya olarak isimlendirilen bölgede yaşamışlardır.  10. yüzyıldan 1806 yılına kadar Cermen bölgeleri Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. 16. yüzyıl boyunca kuzey Almanya bölgeleri, Protestan Reformu'nun merkezi oldu. Cermen halkı ilk olarak 1871'de Fransa-Prusya Savaşı sırasında ulus-devlet haline geldi. II. Dünya Savaşı sonrasında, 1949'da, Almanya savaşı kazanan devletler tarafından iki devlete bölündü. Bu iki devlet 1990 yılında birleştiBatı Almanya daha sonra adı Avrupa Birliği olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun 1957'deki kurucu üyelerindendir. Birleşmeyle Doğu Almanya da 1993'te bu birliğe üye olmuştur. Almanya Schengen bölgesi'nin bir parçası ve Avrupa ortak para birimi Euro'yu 2002'de kabul etmiş durumdadır.parçası ve Avrupa ortak para birimi Euro'yu 2002'de kabul etmiş durumdadır.
Almanya bir federal parlamenter cumhuriyettir. On altı eyaletten oluşmaktadır (Bundesländer). Başkenti ve en büyük şehri Berlin'dir. Almanya Birleşmiş Milletler'e, NATO'ya, G8'e üyedir ve Kyoto Protokolünü imzalamıştır. Almanya 2007 yılına göre, GSYİH'ye göre dünyanın 3. büyük ekonomisi ve en çok ihracat gerçekleştiren ülkesidir. Ülke dünyada gelişme için en çok bağışta bulunan ikinci ülke konumundadır.  Buna karşın ülke, askeri harcama bütçesi olarak 6. sıradadır. Ülke, sosyal güvenlik sistemiyle yüksek yaşam seviyesine sahiptir. Almanya, Avrupa meselelerinde yüksek ülke nüfusu ve ekonomik gelişmişliğiyle dünya seviyesinde kilit rol oynamaktadır.  Almanya birçok bilim ve teknoloji alanında lider durumda olarak kabul edilmiştir



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Berlin: Berlin Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Kentin hem siyasi hem kültürel açıdan önemi büyüktür ve bu nedenle her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Şehir ilk defa 1237 yılında resmi olarak kayıtlara geçmiş ve 1244'de Berlin adında anılmıştır. Prusya, Alman İmparatotluğu, Weimar Cumhuriyeti'ne başkentlik yapmış, Berlin Duvarı ile ikiye bölünmüş, 1989'da Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bu günkü halini almıştır.
Berlin, Almanya'nın sadece siyasi değil, aynı zamanda da kültür başkentidir. Berlin'de birçok müze bulunmaktadır. Özellikle kentin doğusunda yer alan Müzeler Adası (Museumsinsel) içinde Pergamon (Bergama) Müzesi de dahil, birçok müzeyi barındırmaktadır.Ülkenin sembolü haline gelen  Brandenburg Kapısı, Doğu berlinle Batı Berlin arasında bir geçiş noktası olan Checkpoint Charlie, Unter den Linden, Kurfürstendamm ve Alexander Platz görülmesi gereken yerler arasındadır.

Potsdam: Brandenburg eyaletinin başkenti olan Potsdam'ın nüfusu 171,810'dur. Potsdam, 1918 yılına kadar Prusya krallarının eski rezidansı olarak bilinir. Şehir, birbirleriyle birleşen gölleri ve biricik kültürel manzaralarıyla özellik kazanır. Saray ve parkları ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alır. Kentin en modern sarayı olan Sanssouci Sarayı, Barok mimarisi ile göz kamaştıran University of Potsdam'ın New Palace Kampüsü ve hikayesi halen unutulmayan tarihi yel değirmeni burada görülmesi gereken yerler arasındadır.

Münih: Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü kentidir. Bavyera eyâletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir. 1,464,301 kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapar. Şehrin kuruluş tarihi MS 1158 olarak kabul edilmiştir çünkü bulunan en eski belgelerde bu tarih vardır. Bu tarihten yaklaşık 20 yıl sonra Münih resmi olarak şehir haline gelmiştir.
1328 yılında Loius IV Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun başına geçmiş ve şehrin gelirini arttırarak Münih'i daha güçlü bir duruma taşımıştır. 15. yüzyılda Gotik Sanat etkisi altına giren şehrin merkezi büyütülüp birçok gotik yapı inşa edilmeye başlanmıştır. Şehrin en büyük katedrali olan ve 1468 yılında başlanarak 20 yılda tamamlanan Frauenkirche bu gotik yapılara bir örnektir. Dünyanın en meşhur birahanelerinden olan Hofbräuhaus, kentin en canlı meydanı Marienplatz ve meşhur saat kulesi Glockenspiel Münihte görülmesi gereken yerler arasında yer alır.
  
Romantik Yol: Romantik Yol kuzeyde Würzburg güneyde Füssen arasında kalan tematik bir yol rotasıdır. Ortaçağda ticari amaçlı kullanılan bu yol Almanya'nın orta kısmıyla güney kısmını birbirine bağlar. Yol üzerinde doğa güzelliklerinin dışında ortaçağ şatoları, kaleleri, köprüleri gibi kültürel eserlere de rastlanır. Bad Mergentheim, Würzburg, Heidelberg, Rothenburg, Stuttgart ve Füssen bu rota üzerinde gezilmesi gereken tarihi kentlerdir. Fussen yakınlarında yer alan Neuschwanstein Şatosu da bölgenin simgesi olmuş, doğanın güzelliği ile mimarinin ihtişamını birleştiren, bu yönüyle görülmesi gereken yerler arasındadır.

 
Potsdam Üniversitesi
Almanya'dan ne alınır?
Almanya'da çok sayıda magnet, kupa, anahtarlık ve benzeri eşyalar bulabilirsiniz. Bavyera giysisi olan Tracht, dünyada ilk kolonyanın Köln'de üretilmesi sebebiyle Köln Kolonyası,Missen porseleni, şarküteri ürünleri ve biralar Almanya'dan alınabilecek ürünler arasındadır.

Almanya'da ne yenir?
Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir. Bu bölgelerin mutfak kültürü; Avusturya ve İsviçre'ninkine benzerdir. Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile yapılan yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir. Özellikle domuz eti'nin Alman mutfağı'ndaki yeri özeldir. Hemen hemen bütün bölgelerde, yemekler sosisle yenir. En bilindik sosis yiyeceklerinden biri Currywurstdur. Almanya'da 1500'den fazla sosis çeşidi üretilmektedir. En popüler sebzeler patates, lahana, havuç, şalgam, ıspanak ve fasülyedir.
kahvaltı genelde tahıllı yiyeceklerle ve bal ya da reçelli ekmekle yapılır. Almanların bir kısmı kahvaltıda soğuk yemekleri ya da peynirli ekmeği tercih etmektedir. Ülkede 300'den fazla ekmek çeşidi fırınlarda satılmaktadır.
Başka ülkelerden gelen göçmenler sayesinde, Alman mutfağı ve günlük yemek alışkanlıkları birçok mutfaktan etkilenmiştir. Pizza ve makarna gibi İtalyan yemekleri, Döner gibi Türk ve Arap yemekleri özellikle büyük şehirlerde oldukça yaygın olarak satılmaktadır. Uluslararası burger zincirleri ve Çin restoranları ülkenin birçok yerine yayılmıştır. HintJapon ve diğer Asya mutfaklarının popüleritesi artmaktadır.
Şarabın ülkenin birçok kesiminde yaygın olmasına rağmen Almanya'nın millî içkisi bira olarak bilinmektedir. Almanya'da kişi başına bira tüketimi yıllara göre düşmesine rağmen, kişi başına yıllık 116 litre ile üst sıralardaki yerini korumaktadır.
Currywurst

Gezginler için pratik bilgiler:
-Almanya'da Euro kullanılmaktadır. Kredi kartı pek çok yerde geçerlidir.
-Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları Almanya'ya vizesiz giriş yapabilir. Normal pasaportlu Türk vatandaşlarının ise Shengen vizesi alması gerekmektedir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak üç ay daha sürmesi gerekmektedir.


FOTOĞRAFLAR

Neuschwamstein Şatosu 


Brandernburg Kapısı - Berlin

Rothenburg