Arjantin

Nüfus : 43,847,430

Yüzölçümü: 2.780.400 km2

Din : Arjantinlilerin %77.1', Katolik, %10.8'i protestan ve %2.6'si diğer dinlerim mensubudur. %10.1 nüfus ise inançsızdır.

Diller : Resmi dili İspanyolcadır.

Başkent : Buenos Aires, Nüfusu: 13,591,863

Sınırları : Şili (5308 km), Bolivya (832 km), Paraguay (1880 km), Brezilya (1261 km) ve Uruguay (580 km)'la sınırı bulunmaktadır.  Atlas Okyanusu'na kıyı şeridinin vardır.

İklimi : Arjantin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle ülkede çeşitli iklimler görülür. Kuzeyden güneye gidildikçe kuraklık artar ve hava serinler. Ülkenin en sıcak ayı 23,7 derece ile Ocak olmakla beraber, en soğuk ayı ise 10,5 derece ile Haziran ayı olmaktadır. İç kesimlerde karasal iklim görülür ve sıcaklık nadiren sıfır derecenin altına düşer. En çok yağış Mart ayında, en az yağış ise Haziran ayında ölçülmüştür.
Doğal Kaynaklar: Madencilik GSMH'nin %4'üne ulaşmıştır. Kuzeybatı ve San Juan eyaletleri bu etkinliğin başlıca merkezleridir. Santa Cruz eyaletinde bakır çıkar. Arjantinde çıkarılan en önemli madenlerborgümüştoryumkrombakıraltın ve linyittir.
 Verimli toprakları sayesinde Arjantin ihraç ürünlerinin beşte birinden fazlasını ham zirai ürünler (soya fasulyesi, buğday ve mısır) üçte birini ise işlenmiş zirai ürünler (hayvan yemi, un, bitkisel yağ gibi) oluşturur.



Amerika kıtası keşfedildikten sonra Avrupa devletleri hızla bu kıtada koloniler kurmaya başladılar. 1536’da Arjantin’e gelen İspanyollar bugün Buenos Aires olarak bilinen yerde ilk koloniyi kurdular. Fakat şehre yerleşme ancak on sekizinci yüzyılda oldu. Arjantin 1776’ya kadar İspanya’ya bağlı Peru Genel Valiliğince idare edildi. Bu seneden sonra La Plata Genel Valiliği kuruldu ve Buenos Aires genel valiliğin başkenti oldu. Arjantin’in adı Latince ‘’Argentum’’ (gümüş) kelimesinden gelir. İspanyol kolonicilerinin bu topraklarda bulmayı umduğu madeni işaret eder.
1806’da Buenos Aires’in İngilizler tarafından kısa bir müddet işgal edilmesi, Arjantin’in istiklal mücadelesi için bir başlangıç olmuştur. 1808’de Napoleon’un İspanya’ya girmesi bağımsızlık mücadelesini hızlandırdı. Ülke 1812’ye doğru istiklalini kazandıysa da, 1816 yılına kadar müstakil bir devlet olduğu resmen ilan edilmedi. İstiklal hareketinin baş lideri ve kahramanı, Şili’nin de kurtarılması için öncelikle sorumlu bir kimse olan General Jose de San Martin’dir.
Arjantin bu gün başkanlık sistemi ile yönetilen bir Federal Cumhuriyettir. 1930’dan bu yana Arjantin’de hiçbir sivil idare 6 seneden fazla iktidarda kalamamıştır. 1819 yılından bu yana 46 devlet başkanından sadece ikisi, askeri darbesiz seçimle görevini devir-teslim etmiştir.
Nüfusun %25,2'sini 0-14 yaş grubu, %61.1'ini 15-64 yaş grubu oluştururken 65 yaşının üstündekiler Arjantin nüfusunun %10,6'sıdır. Ülkede yaşayanların çoğu İspanyol ve İtalyan göçmenlerin torunlarıdır.



 TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Buenos Aires : İspanyolca da "Güzel Havalar" anlamına gelen ve Arjantin'in en büyük kenti olan Buenos Aires, aynı zamanda Güney Amerika'nın da en büyük kentlerinden biridir. Kentte yaşayanların çoğunluğu İspanyol ve İtalyan kökenli olmakla birlikte, azımsanmayacak oranda Arap, Musevi, Gürcü, Ermeni, Çin ve Kore kökenliler de bulunur. En yaygın din Katolik Hıristiyanlık, resmi dili ise İspanyol Kentte yaşayanların çoğunluğu İspanyol ve İtalyan kökenli olmakla birlikte, azımsanmayacak oranda Arap, Musevi, Gürcü, Ermeni, Çin ve Kore kökenliler de bulunur. En yaygın din Katolik Hıristiyanlık, resmi dili ise İspanyolca'dır.  Uzun yıllar İspanyol hakimiyeti altında kalan şehir 1880 yılında başkent olmuştur.
Şehirde görülmesi gereken  yerlerin başında Plaza de Mayo yer almaktadır. Tarihi açıdan büyük önem taşıyan meydanın yanı sıra  Başkanlık Sarayı, Cabildo, Buenos Aires Katedrali, Rengarenk evleri ile ünlenen La Boca semti, Caminito Bölgesi, Kolonyal mimarinin görülebileceği, şehrin en eski semti olan San Telmo ve heykeller ile dolu Recoleta Mezarlığı görülmesi gereken yerler arasındadır.

Plaza de Mayo

Arjantinden ne alınır?
Arjantinden kupa, magnet ve anahtarlık gibi hediyelik eşyaların yanı sıra deri ürünleri, yerel şaraplar ve mate çayı bardakları alabilirsiniz.

Arjantinde ne yenir?

Arjantin mutfağının en önemli bölümünü çeşitli soslar veya pişirme teknikleri ile tatlandırılan et yemekleri oluşturmaktadır. Arjantin dana eti ile ünlüdür. Geleneksel yemekleri Asado Argentino başta dana eti olmak üzere sosis ve tavuk gibi çeşitli etlerin baharatlanarak mangalda pişirilmesinden oluşur. Izgara etin yanı sıra et yahnileri ve pizza da tüketilir. Arjantin böreği empanadas, kendine özgü bir ritüelle içilen mate çayı ve süt reçeli/kreması olarak adlandırılabilecek dulce de leche Arjantin mutfağının geleneksel tadları arasında yer alır.


Asado Argentino (Arjantin usulü barbekü)

Gezginler için pratik bilgiler:
-Arjantinin  yerel para birimi Arjantin Pesosu'dur. Yanınızda dolar götürerek yerel parayı Arjantin'den temin edebilirsiniz.
- Yankesicilik, kapkaç ve benzeri suçlara karşı dikkatli olmanız önerilir. Tüm paranızı tek çantada taşımamanız özellikle geceleri tek başınıza dolaşmamanız daha sağlıklı olacaktır.
- Arjantin Tangonun ülkesidir. Akşamları tango gösterileri seyredebilirsiniz.
- Türk vatandaşları Arjantin'e vizesiz giriş yapabilirler. Ancak pasaportunuzun planlanan seyahat tarihinizden itibaren 6 ay daha geçerliliği bulunması gereklidir.
-Arjantin'de Türkiye'deki elektrik sistemi ile uyumlu prizler vardır.  Elektronik cihazlarınızı şarj etmek için ayrıca adaptör kullanmanız gerekmez.

FOTOĞRAFLAR

La Boca Semti

Arjantin Tango

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder