Myanmar

MYANMAR

Nüfus : 
53,26 milyon (2013 Dünya Bankası verileri)
Yüzölçümü : 678,500 km2
Din : Budizm, İslamiyet, Hıristiyanlık, Animizm
Diller : Resmi dil olarak Burmaca konuşulmaktadır.
Başkent :  Naypyidaw , Nüfus : 924,608
Sınırları : Myanmar, Çinhindi'nin kuzeybatısında yer alır. Komşuları kuzeybatıda Hindistan ve Bangladeş, kuzeydoğuda Çin Halk Cumhuriyeti, güneydoğuda Laos ve Tayland'dır. Ülkenin güneybatı kıyıları Bengal Körfezi ile çevrilidir.
İklimi : Bütün Güneydoğu Asya ülkelerinde mevcut olan muson iklimi genel olarak Myanmar’da da hakimdir. Ülke yengeç dönencesi üzerinde bulunduğundan, kışın karalardan denizlere doğru esen kuru; yazın ise denizlerden karalara doğru esen bol yağışlı muson rüzgarları, ülkenin iklimindeki en önemli unsurdur. Tropikal muson; bulutlu, yağmurlu, sıcak, nemli yazlar; bulutsuz, az yağışlı, ılıman, düşük rutubetli kışlar görülmektedir.
Doğal Kaynaklar: Başlıca doğal kaynakları petrol, kereste, kalay, antimon, çinko, bakır, tungsten, kurşun, kömür, mermer, kireç taşı, değerli taşlar, doğal gaz ve su enerjisidir.




Myanmar Bayrağı


GENEL BİLGİ 
Myanmar'da gelişkin bir Buda uygarlığı var­dır. Terk edilmiş bir kent olan Pagan'da bu uygarlıktan izler görülür. Kentte 9-13. yüz­yıllar arasında yapılmış binlerce Buda tapına­ğı bulunmaktadır. 11-19. yüzyıllarda Birmanya prensleri ara­sında amansız savaşlar oldu. 1820'de büyük Myanmar generali Maha Bandula, Hindis­tan'ın İmphal (Manipur) ve Assam eyaletleri­ni ele geçirip Bengal'e yönelince Hindistan'a o zaman egemen olan İngilizler, Myanmar'ya savaş açtılar. Maha Bandula geri püs­kürtüldü ve Myanmarlılar yalnızca Assam ve İmphal üzerindeki isteklerinden vazgeçmekle kalmadılar, aynı zamanda Aşağı Birmanya'nın Arakan ve Tenasserim bölgelerini de İngilizler'e bırakmak zorunda kaldılar. 1826-82'de İngilizler, Aşağı Myanmar'ı adım adım ele geçirdiler. Kral Thibavv'la 1886'da yapılan savaştan sonra, başkenti Mandalay olan Yu­karı Birmanya da İngilizler'in denetimi altına girdi. 1919'dan 1937'ye kadar Myanmar, "Birmanya" adı altında Hin­distan'ın bir eyaleti olarak İngiliz yönetimin­de kaldı. 1948 yılında İngiltere sömürge yönetimi fiilen bitti.

1962 yılında General Ne Win başkanlığındaki askerler yönetime el koydu. 2007'de askeri diktaya karşı Budist rahiplerin öncü rol oynadığı Safran Devrimi adlı girişim başarısız olmasına karşın, ülkede 2008 yılında ilan edilen yeni anayasanın ardından, 2010 yılında gerçekleştirilen seçimler sonucunda cumhuriyet rejimine geçiş yapıldı. Myanmar ordusunun desteğine sahip Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin seçimleri %80'lik bir oy oranıyla kazandığının ilan edildiği seçimlerde Nobel ödüllü Aung San Suu Kyi liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği partisi de geniş çaplı usulsüzlüklerin yaşandığını ileri sürerek seçimleri boykot etti. Ancak 23 Aralık 2012 yılında 664 üyeli parlamentoda milletvekillerinin çeşitli görevlere atanmasıyla boşalan 45 sandalye için yapılan ara seçimlerde Ulusal Demokrasi Birliği partisi 40 sandalyeyi kazandı.

4 Mayıs 2008'de oluşan Nargis kasırgası nedeniyle son belirlemelere göre yaklaşık 51.000 kişi ölmüş, 41.000 kaybolmuştur. İktidardaki askerî cunta, ısrarlar sonucu 8 Mayıs 2008'de uluslararası yardımları kabul etmiştir. 

Yeraltı zenginlikleri de oldukça fazla olan ülkede petrol, tabii gaz, kalay, çinko, kurşun, tungsten, altın, gümüş, bakır ve yeşim taşı gibi maden kaynakları vardır. Nehirlerinde ve denizlerde bol miktarda çeşitli balıklar mevcuttur.
Myanmar'da gelişkin bir Buda uygarlığı vardır. Terk edilmiş bir kent olan Pagan'da bu uygarlıktan izler görülür. Orta Asya’dan Moğol ve Türk asıllı kavimler buraya göç yapmışlardır. On birinci asırda kurdukları bir devletle tarih sahnesinde yer işgal eden Birmanya, 13. asırda Kubilay Han tarafından işgal edilmiştir. Kentte 9-13. yüzyıllar arasında yapılmış binlerce Buda tapınağı bulunmaktadır.
1826-82'de İngilizler, Aşağı Myanmar'ı adım adım ele geçirdiler.1919'dan 1937'ye kadar Myanmar, "Birmanya" adı altında Hin­distan'ın bir eyaleti olarak İngiliz yönetimin­de kaldı. 1948 yılında İngiltere sömürge yönetimi fiilen bitti. 1962 yılında General Ne Win başkanlığındaki askerler yönetime el koydu. 2007'de askeri diktaya karşı Budist rahiplerin öncü rol oynadığı Safran Devrimi adlı girişim başarısız olmasına karşın, ülkede 2008 yılında ilan edilen yeni anayasanın ardından, 2010 yılında gerçekleştirilen seçimler sonucunda cumhuriyet rejimine geçiş yapıldı. 2015 yılında tam demokratik seçim yapıldı.




MYANMAR


TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:


MANDALAY
Mandalay, Myanmar'ın orta kesiminde bir kenttir. 2010 yılı verilerine göre nüfusu 1,234,000 kişidir. Irrawaddy Nehri'nin kıyısında kuruludur. Başkent Yangon'dan sonra ülkenin ikinci büyük kentidir. Coğrafi konumu sayesinde ülkenin haberleşme ve ulaşım odağı olmuştur. Myanmar'ın yıkılmaz yüreği'ni temsil ettiğine inanılan Mandalay'da halkın çoğu Budacıdır ve çok sayıda keşiş (hpongyi) yaşar. Kent merkezinde, hendekle çevrili Dufferin Kalesi, çok sayıda tapınak ve manastır, kraliyet sarayının (Nandaw) kalıntıları ve eski İngiliz Valilik Binası bulunmaktadır. Irmak yakınındaki kışlanın kuzeydoğusunda bulunan Mandalay Tepesinde daha yakın dönemlerde yapılmış manastır, pagoda ve anıtlar yer alır.

BAGAN
Eski adı Pagan olan Myanmar'da, Mandalay Bölgesi’nde antik bir kenttir. 9. yy'dan 13. yy'a kadar, kent; bölgeyi birleştiren ilk krallık olan ve günümüzdeki Myanmar'ın oluşumuna kaynaklık eden Pagan Krallığı'nın başkentiydi.  Krallığın zirvesine ulaştığı 11 ve 13. yüzyıllar arasında yalnızca Bagan ovalarında inşa edilen 10.000'den fazla Budist tapınağı, pagoda ve manastırdan arta kalan 2.200'den fazla tapınak ve pagoda günümüzde halen ayakta durmaktadır.

İNLE GÖLÜ
22 km uzunluğunda ve yaklaşık 7 km genişliğinde, kuzey-güney hattında uzanan, etrafı dağlarla çevrili bir göl. Derinliği ortalama 2 metre olan bu göl deniz seviyesinden yaklaşık 900-1000 metre rakımda bulunuyor. Gölde bol miktarda balık çeşidi yaşıyor ve gölde, Myanmar’ın her yeri gibi, çok sayıda tapınak ve manastır bulunmaktadır. Kristal berraklığında dingin sular, kazıklar üzerinde kurulmuş küçük köyler, kesintisiz dağ manzaraları bulunmaktadır. Dağlar, pagodalar, bambu evler, gün doğumu ve gün batımı hepsi gölün üzerindedir.

YANGON
(Rangoon), Myanmar'ın en büyük kenti ve eski başkenti. 2005 kayıtlarına göre şehirde 4.082.000 kişi yaşamaktadır. Ülkenin en büyük kenti olması dolayısıyla endüstrinin büyük bölümü çevresinde yoğunlaşmıştır. 1755’te  ilk kurulduğunda Yangon olarak adlandırılmıştır. 1851’de Birleşik Krallık tarafından Rangoon olarak değiştirilmiştir. Tropikal muson iklimi görülmektedir.




Myanmar’da alışveriş: Ülkeden hediyelik veya anı olarak Myanmar usulü şemsiyeler, yeşim taşı takılar, tik ağacı kullanılan ağaç işleri ve ipek kumaşlar alabilirsiniz. Kredi kartı pek geçerli değildir.  Alışverişlerinizde pazarlık etmeniz tavsiye edilir.
Myanmar Mutfağı

Myanmar’da ne yenir :
Myanmar mutfağı Çin ve Hint mutfaklarından etkilenmiştir. Ülkede tarımsal açıdan en çok pirinç üretildiği için en çok yemek çeşidi de pirinçle çeşitlendirilmiştir. Balık, et suyu ve pirinç ile yapılan “Mohinga” yerel tatlar arasındadır.  Nan Gyi Thoke da yine pirinç, yeşil sebzeler ve tavukla yapılan ve tadılması gereken tatlar arasında yer almaktadır.  Hindistan cevizi sütü ve tavuk ile yapılabilen “Onnokauswe” de yerel tatlar arasındadır


FOTOĞRAFLAR



























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder