Ürdün


Nüfus:  10,011,820

Yüzölçümü:   92,300 km²

Din : Ürdün'de resmi din İslam'dır ve halkın yaklaşık %92'lik kesimi Müslümandır. Müslümanların da çoğunu Sünniler oluşturur. Ürdün, yerli Hıristiyan azınlığa sahiptir. Diğer din azınlıklarından olan Bahailik ve Dürzîlik de Ürdün'de bulunmaktadır.

Diller: Ürdün'ün resmî dili okullarda da okutulan Arapçadır.

Başkent : Amman, Nüfusu: 4,007,526

Sınırları :  Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria yer almaktadır.

İklimi :  Ürdün, Akdeniz havzası ve kurak çöl arazisinin karışımı bir iklime sahiptir. Zira ülkenin kuzey ve güney bölgelerinde Akdeniz iklimi hakim olurken, ülkenin geri kalanında çöl iklimi hüküm sürer. Genel anlamı ile yazın hava sıcak ve kurak iken, kışın nemli ve ılımandır.
Ürdün'de iklim çeşitliliği bulunmaktadır. Zira, Ürdün Vadisinde kurak tropikal iklim, yüksek dağlık bölgelere sıcak iklim hakim olurken ülkenin diğer bölgelerindeki dağlık bölgelere ılıman hava hakim olabilir.

Doğal Kaynaklar:   Doğal kaynakları fosfat, potas olup petrol yönünden zengin değildir.



Ürdün İslamiyet yayılınca Arap-İslam Devleti'nin sınırları altındaydı. Bir dönem sonra; önce Memluk, sonra Osmanlı egemenliğine giren Ürdün, I. Dünya Savaşı sonunda Türk egemenliğinden çıktı. 1921 yılında İngiliz mandası olarak Mavera-i Ürdün Emirliği adını aldı ve başına da Şerif Hüseyin'in oğlu I. Abdullah geçti.
I. Abdullah, İngilizlerden bağımsız hareket etmek isteyince öldürüldü ve yerine oğlu Tallal geçti. Akli dengesini yitiren Tallal tedavi olmak için İstanbul'a geldi ve yerine oğlu Hüseyin geçti. Hüseyin'in vefatından sonra ise yerini Kral II. Abdullah aldı.
Ürdün, II. Dünya Savaşı'nın ardından bağımsız bir krallık oldu. 11 Nisan 1921 tarihinde “Transjordan” adıyla İngiliz mandası olarak kurulan ülke, 1920–1946 yılları arasında İngilizler tarafından yönetilmiş; 25 Mayıs 1946’da bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülke genç bir nüfusa sahiptir. Nüfusun %32.4’ü 0-14 yaş grubunda, %10.5’i ise 15-19 yaş grubundadır. Nüfusun yaklaşık %83’ü kentlerde yaşamakta olup; başkent Amman 2,5 milyon nüfusu ile ülke nüfusunun %39’undan fazlasını barındırmaktadır. Nüfusun yaklaşık %60’ı Filistin kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır.




TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Akabe: Ürdün'ün en güneyinde Ürdün'ün denizle olan tek bağlantısı olan Akabe bulunur. Akabe Kızıl Deniz'in Kuzey tarafına düşer ve suyu bol ve saftır.Akabe Körfezinde hava yıl boyunca mükemmeldir. Hatta kış ayında bile hava sıcaklığı en fazla 20 dereceye kadar düşer. Kış aylarında ortalama sıcaklığı 22,5 iken bu rakam yaz aylarında 26 dereceye yükselir. Bu özellikler de Akabeyi dünyada turizmde ve dalış sporlarında dünyadaki ender mekanlardan biri haline getirir. Aynı şekilde Akabe güzel kumlu sahilleri ile de meşhurdur.
Turizm Ürdün'ün en önemli geçim kaynaklarından biridir. Değişik ülkelerden Ürdün'e 2009 yılında yaklaşık 3.5 milyon turist gelmiştir.Ayla Şehri Harabeleri, Arkeoloji Müzesi ve Akabe Kalesi bölgede görülmesi gereken önemli yerlerdir.

Petra: Ürdün'ün turist çeken tarihi mekanlarının başında meşhur Petra gelir. Petra UNESCO 1985 yılında yayınladığı raporda dünyanın 7 harikasından bir tanesi olarak gösterilmiştir.
MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebatiler'e başkentlik yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür. 400 yıllarından sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı kent gözden düşmüş ve zaman içinde unutulmuştur. Petra'nın ilk yapım amacı tarihçiler tarafından bulunamamıştı. Ancak yapılan son araştırmalarda Petra'daki El-Khazneh'nin (El-Hazne) altında gizli gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümün kral mezarları olduğu araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir. Petra antik kentinde tiyatro, tapınak, ev, gibi yapılar kireç taşına oyularak yapılmıştır. El-Hazne ve Roma döneminde yapılan amfitiyatro en bilinen yapılardır.
Kumtaşından oluşan kaya bloklarına oyulmuş, tapınaklar, amfi tiyatro, mezarlar ve rölyeflerden oluşmaktadır. Yaklaşık 100 kilometre kare alana yayılmaktadır.

Vadi Rum: Yüksek tepeleri, kumlu vadileri ve kırmızı dik kayalıkları Wadi Rum bölgesini açık çölden ayırmaktadır. Akabe'nin doğusunda bulunan vadi, UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde bulunur. Arabistanlı Lawrance ve Transformers gibi sinema filmlerinin çekildiği Wadi Rum; sıra dışı coğrafyası sayesinde Martian ve Red Planet isimli filmlerde Mars yüzeyi olarak da gösterilmiştir.

Petra Antik Kenti

Ürdün'den ne alınır?
Topraktan yapılmış olan parçalar, içine kum doldurularak süslenen cam şişeler ve geleneksel elbiseler Ürdün'den alınabilecek hediyelik eşyalar arasındadır. Lut gölünden elde edilen mineralli sabun ve bakım ürünleri de satılır.

Ürdün'de ne yenir?
Ürdün mutfağı Türk damak zevkine uygun lezzetler barındıran, et sote, haşlama et ve pilav gibi öğelerden oluşan bir mutfaktır. Humus, Shawarma adlı Arap usulü döner, tandır gibi aşina olduğumuz yiyeceklerin yanı sıra deniz ürünlerini de tadabilirsiniz.
Ülkede en çok tüketilen içecekler ve Türk kahvesine benzer telveli kahvedir. Yerel bir içki olarak arak adlı sek içilen rakı türevi denenebilir.



Gezginler için pratik bilgiler:
- Ürdün'ün para birimi Dinar'dır.
- Türk vatandaşları ülkeye vizesiz giriş yapabilirler.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Kredi kartı her yerde geçerli olmayabilir bu nedenle yanınızda nakit de bulundurmanız önerilir.
- Ürdün'de pazarlık kültürü vardır ve size söylenen fiyatlar pazarlık payın da içerebilir. Hizmet sektöründe ise bahşiş beklenir.
- Ürdün'ün elektrik sistemi Türkiye ile aynıdır. Herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymaksızın elektronik cihazlarınızı bağlayabilirsiniz.
- Özellikle çöl iklimi görülen bölgelerde gündüz ne kadar sıcak olursa olsun gecelerin serin geçmektedir. Geceyi bu bölgede geçireceklerin yanlarına kalın kıyafetler alması önerilir.


FOTOĞRAFLAR

Wadi Rum


Petra Antik Kenti
Wadi Rum


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder