Maldivler

Nüfus:  427,756

Yüzölçümü:  300 km²

Din:  Maldiv halkının % 97'si Müslümandır.

Diller:  Ülkede Maldivce ve İngilizce konuşulmaktadır.

Başkent:  Male, Nüfusu: 133,412

Sınırları:  Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Başka ülkeler ile kara sınırı yoktur.

İklimi: Maldivler iklimi yıl boyunca sıcaktır. Güneşin sürekli tepede olduğu Maldivlerde tropikal iklim hâkimiyeti vardır. Yıl boyunca hava durumunda sıcaklık değişikliği nadir olarak görülmektedir. Nemli hava sene boyunca sunduğu güneşiyle 30 derece civarında kendini gösterir. En sıcak ay Nisan, En soğuk ay aralık ayıdır. Mayıs-Eylül ayları arası yağışlıdır.

Doğal Kaynaklar:  Yeraltı kaynakları bakımından fakir olan ülkede ekonomiye katkı yapan tek tabii kaynak başta balık olmak üzere deniz ürünleridir.



Adalarda yerleşim binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Daha önce Budist olan ada halkı, Arap tüccar Abul Barakhat Al-Bar Bari'nin tebliğiyle Müslümanlığı seçmiştir. Sırasıyla, Portekiz ve Hollandalıların saldırılarıyla ve kısa süreli hakimiyetleriyle boğuşan Maldivliler, 75 sene İngilizler'in hakimiyetine boyun eğmek zorunda kalmış, 1965 yılında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Daha sonra 3 sene Kral Muhammad Fareed saltanatı devam etmiştir.
11 Kasım 1968'de Monarşi kaldırılmış ve İbrahim Nasir başkanlığı idaresinde Cumhuriyete geçilmiştir. Cumhuriyet idaresine geçiş sembolik olmaktan öteye gitmemiş olsa da, 1970'lerin başlarından itibaren turizm adalarda gelişmeye başlamıştır. Turizm ve balıkçılık, Maldiv ekonomisinin iki temel bileşenidir. Gemicilik, bankacılık ve taşımacılık da hatırı sayılır bir hızla büyümektedir.
Maldivlerin kültürü komşu olan yakın Srilanka ve Hindistan kültürleri benzer. Bunun nedeni zamanında adalara göç eden insanlar Srilanka'dan gelmektedir. Dünyanın tüm büyük kara parçalarına uzak bu ülkenin gelişimi çok dinamik değildir. Bu nedenle son 1980'lere kadar fazla değişikler olmamıştır.
Genel tropik ülkeler gibi çok eğlenceli bir kültür yoktur. Fakat genel halk daha sakin ve yavaş bir hayat düzeni sever.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Male: Male Maldivler'in başkenti ve en kalabalık kentidir. 1,7 km uzunluğunda 100 km eninde küçük bir adadır. Nüfus yaklaşık 100.000 kişidir. Adanın tümünü gezmek için bir buçuk, iki saat yeterli olacaktır. Maldivler’in tüm politik, ekonomik liderlerinin yaşadığı adadır. Maldivler’deki tüm ithalat/ihracat bu adadan yapılmaktadır.
Başkanlık Sarayı, Büyük Cami, Sultanın parkı ve Ulusal Müze Male'de gezilebilecek yerler arasındadır. Resort ada otellerine ulaşım da Male'den sağlanmaktadır.

Resort Ada Otelleri: Maldivler'de dingin bir tatil yapabilmek için tasarlanmış pek çok ada oteli bulunmaktadır. Karada yer alan Beach Villa'lar ya da deniz üzerinde sıralanan Water Bungalow'larda konaklayabileceğiniz oteller yemek ve deniz aktiviteleri dahil pek çok imkanı tesis içinde sunmaktadır. Resort adalar dışında alkol kullanımı yasaktır ve mayo-bikini ile denize girilememektedir.

Yerel Adalar: Yerel halkın yaşadığı adalarda da nispeden bütçe dostu oteller bulabilirsiniz. Ancak yaşam alanlarında bikini ile denize girmek ve alkol kullanmak yasaktır. Bu nedenle Maldivler'de güneşin ve denizin tadını çıkartmak isteyenler genellikle resort ada otellerini tercih etmektedir.

Su altı güzellikleri: Maldivler'deki mercan adaları UNESCO tarafından koruma altına almış doğa mirası kabul edilmiştir. Maldivler'de yapılabilecek şeylerin arasında şnorkel ile dalış, denizaltı ile balina gözlemi, kano, kaplumbağa gözlem turları sayılabilir.

Male

Maldivler'den ne alınır?
Dünyanın tüm büyük kara parçalarına uzak bu adalar ülkesinde hemen her şey İthalat yoluyla sağlandığından ürün çeşitliliği azdır ve fiyatlar yüksektir. Maldivlerden anı ve hediyelik olarak magnet, kupa, anahtarlık ve benzeri ürünler alabilirsiniz.

Maldivler'de ne yenir?
Maldivler yemek kültürü genelde balık üzerine yapılanmaktadır. Dünyada en çok balık ihraç eden ülke Maldivler’dir. Balıkçılık doğrudan ülkenin yemek kültürünü de etkilemiştir. Deniz ürünlerinin lezzeti sofralara yansımıştır. Oldukça zengin olan çeşitleriyle her türlü pişirim bu ürünlerle yapılmaktadır. Maldivler yemek kültüründe balık dışında, tavuk ve et yemekleri de bulunur.
Maldivler mutfağında Hint esintileri de vardır. Soslu yemekler yaygındır. Başta köri sosu, tatlı sos, ekşi sos ve acı sos olmak üzere burada yemeklere koymak üzere birçok sos sunulmaktadır.



Gezginler için pratik bilgiler:
- Maldivler'in yerel para birimi Rufiyaa'dır. Yanınızda Dolar götürerek yerel parayı Maldivler'den temin edebilirsiniz.
- Türk vatandaşları Maldivler'e vizesiz giriş yapabilmektedir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Maldivler'de elektrik sistemi ve prizler Türkiye'dekinden farklıdır. Otellerde uluslararası prizler bulunabilir yine de herhangi bir sıkıntı yaşamamak için yanınızda adaptör bulundurmanız önerilir.


FOTOĞRAFLAR