Nepal

Nepal

Nüfus:  28,982,77

Yüzölçümü:  147,181 km2 

Din :  Nüfusun büyük bir bölümü Hinduizm taraftarıdır. Toplam nüfusun % 5’e yakın bir bölümü Budisttir. Müslümanların sayısı 500.000 civarındadır.

Diller :  Nepalin dil problemi, oldukça fazla dilin olmasıyla kalmayıp, bu dillerin ayrı ayrı dil ailelerinden gelmesiyle daha çok karışır. Resmi dil olan Nepalce, Hint-Avrupa dil ailesinin, Hint-İran kolundan gelmektedir. Halkın yarısından fazlası bu dili konuşur

Başkent :  Kathmandu, Nüfusu:  2,500,000

Sınırları :  Kuzeyde Çin ve güneyde de Hindistan vardır.

İklimi :  Nepal iklimi, yüksekliğe bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yükseklere çıkıldıkça iklim daha sertleşmektedir. Katmandu civarında yazları sıcak olup, kışları soğuk ve sert olmaktadır. Tarai ve merkezdeki dağlık bölgelerde de yaz ayları oldukça sıcak geçmektedir.

Doğal Kaynaklar: Çiftçilik ve ormancılık halkın uğraştığı diğer iki önemli alandır. Ülkedeki mevcut, büyük ölçüdeki ormanlar ve stepler, önemli ekonomik kaynaklardır.
Nepal, zengin mika cevherinden başka, bakır, kobalt, linyit, demir ve kuartz çıkarır. Fakat ülkenin ulaşım imkanlarının zayıf olmasından dolayı, bu madenlerden ve akarsulardan tam olarak faydalanılamamaktadır.



Yapılan araştırmalara göre, Nepal’in bilinen ilk tarihi, M.S. 4. yüzyılda, küçük Hint prensliklerinin kurulmasıyla başlatılmaktadır. Nepal topraklarında yeralan bu birçok küçük prenslik 18. yüzyılın ortalarına kadar hayatiyetlerini devam ettirmişlerdir. 1769 yılında ilk defa bu prensliklerden biri olan Gürkalar, Nepal topraklarını kontrol altına aldılar. İlk Gürka şahı Pritvi Narayan, Katmandu bölgesini ele geçirdikten sonra Nepal’de Gürkaların altın devri yaşandı. Narayan’dan sonra yerine geçen çocukları, Nepal topraklarını, batıda Sutley Nehrine, güneyde Ganj Ovasına ve kuzeyde Tibet’e kadar genişlettiler.
1814-1816 yılları arasında İngilizlerle yapılan savaşlar, Gürkaların mağlubiyetiyle neticelendi. Bundan sonra 1846’ya kadar ülke, soylu ailelerin mücadele alanı haline geldi. Bu tarihte Rana ailesi, diğerlerine karşı üstünlük kurdu. Nepal, 1951 yılına kadar bu ailenin kontrolunda kaldı. Aynı yıl Şah ailesinin üyesi olan Kral Tribhubana Bir Bihram, ülke idaresini ele geçirdi ve kabineli hükumet sistemine geçti. Meşruti monarşi ilan etti. Ölümünden sonra yerine geçen oğlu Mahendra, ülkede büyük değişiklikler yaptı. 1962 yılında yeni anayasa ilan edildi. 1972 de Mohendra’nın ölümüyle yerine oğlu Bir Bihram Şah Dev kral oldu. Ülke 1980 yılına kadar iç olaylar, protestolar ve çatışmalar içerisinde kaldı. 2 Mayıs 1980’de referandum ile partisiz yönetim şekli kabul edildi. 1990’da Kral Birendra Bir Bihram Şah Deva politika değişikliğine giderek iktidar tekelini gevşetti. 19 Nisanda Başbakanlığa Krişna Prasat Bhattanai’nin getirilmesiyle otuz yıldır ilk kez bağımsız bir hükümet kuruldu. Çok partili sisteme geçilerek Nisan 1991’de seçimler yapıldı. Seçimlerin ardından 32 sene sonra kurulan ilk demokratik hükümet Mayıs 1991’de göreve başladı.
Nepal’in etnik yapısının büyük bir bölümünü Moğollar ve Hint-Avrupa grubu insanlar meydana getirir. Konum itibariyle Tibet ve Hindistan arasında bulunması, bu bölgelerden gelen göçlerin, Nepal topraklarında son bulmasına sebep olmuştur.
Mevcut kabile ve kast sistemi sebebiyle insanlar, küçük topluluklar halindedir. Bu küçük bölünmeler Nepal’in sosyal ve politik hayatında çok önemli olmaktadırlar. En etkili grup, Hint kökenli Brehmenlerdir. Yaklaşık 19.795.000 civarındaki nüfusun % 40’ı Hintlidir. İkinci büyük topluluk, Nepal’in en eski yerlileri olarak bilinen Nevarlardır. Tibet ve Moğol kökenli Kiranti, Magar, Grung ve Serpa kabileleri de üçüncü büyük etnik topluluk olarak kabul edilebilir.
Okur-yazar oranı % 50’dir. Eğitim seviyesi oldukça düşüktür. Turizm Nepal için çok büyük gelir kaynağı teşkil etmektedir. Ayrıca metal işçilik ve ağaç işleri önemlidir. Ülke endüstrisi, cam eşya, kağıt, kimyevi maddeler, çimento ve çömlek alanlarında gelişmiştir.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Kathmandu: Katmandu Nepal cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehridir. Katmandu'da UNESCO tarafından koruma altına alınan çok sayıda Budist ve Hindu tapınağı bulunmaktadır. Kathmandu’da 2000 sene önce kurulmuş olan tarihi Buda Tapınağı Swayambhunath, Tibet’li göçmenlerin kurduğu Budist haç merkezi Bodhnath ve Tanrı Şhiva'ya adanan en kutsal tapınaklardan Pashapatinath görülmeye değer yerler arasındadır.
Kentin en gözde yeri ise Durbar Meydanı’dır. Saray ve dini yapıların toplandığı Meydan Nepal seyahatinin olmazsa olmazıdır. 19.yy neoklasik mimarisi ile dikkat çeken Kraliyet Sarayı Gaddi Baithak, Maymun Kral Kapısı Hanuman Dhoka, Shiva Parvati Tapınakları ile yaşayan Tanrıça Kumari'nin evi Kumari Ghar bu meydanda yer almaktadır.
Kathmandu seyahatinizde Thamel semtine de vakit ayırabilirsiniz. Dükkanlar ve kafeler ile çevrili sokaklarda kentin gündelik hayatını deneyimleyebilirsiniz.

Patan: Zengin kültürel mirası ile ünlü kentin bu günkü adı Laitpur'dur. Ancak Patan adı ile Katmandu vadisindeki en büyük üç Nevari Krallığından birine ev sahipliği yapmıştır. Bu gün tarihi yerleri Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan yerleşim 260,324 nüfusu ile ülkenin en kalabalık üç kenti arasında yer alır. Patan'daki Durbar Meydanı, Altın Geçit, Teleju Tapınağı, Yogendra Malla Heykeli ile işlemeli pencere ve balkonlarıyla ünlü Kraliyet Saray’nı görebileceğiniz yerdir.

Bhaktapur: Bhadgaon veya Khwopa adıyla da bilinen kent Nepal Cumhuriyeti'nin en önemli turistik şehridir. Başkent Katmandu'ya 8 kilometre mesafede bulunan şehri turistik olarak en değerli kılan yanı, UNESCO tarafından oluşturulan kültür mirasları listesinde Dünya'da en çok eser barındıran kent olmasıdır.
Bhaktapur tarihte Katmandu ve Patan ile birlikte, Katmandu Vadisi'ndeki en büyük üç Nevari krallığından biri olmuş olup, 15. yüzyılda Büyük Malla Krallığı'nın başkentliğini yapmıştır.Günümüzde Katmandu Vadisi'nin en büyük üçüncü şehridir.



Nepal'den ne alınır?
Ülkeden magnet ve anahtarlık gibi hediyelik eşyaların yanı sıra el işçiliği taş ve ahşap oyma heykeller, biblolar alabilirsiniz. Bir Buda heykeli ve benzeri dini figürlerin heykelcikleri ve maskeler bulunabilir. Tekstil ürünleri de Türkiye'ye kıyasla daha uygun fiyatlıdır.

Nepalde  ne yenir?
Nepal çok kültürlü ve çok dinli bir ülke olarak civar ülkelerin mutfakları ile benzerlikler gösteren bir mutfağa sahiptir. Çin mantısına benzeyen büyük mantılar, Newari Tabağı adlı meze tabağı, Hint yemekleri,tipik bir Tibet yahnisi olan, dana eti patates ve sebzelerden oluşan bir yahni olan Phing Sha ve noodle çorbaları bulabilirsiniz. Çoğu yemek baharat yönünden zengindir ama standart pirinç pilav olarak değil haşlama olarak sunulur.

 
Momo adlı mantı

Gezginler için pratik bilgiler:
Nepal'in para birimi Rupi'dir. Yanınızda dolar görütebilir, yerel para birimini Nepal'den temin edebilirsiniz. Yanınızda nakit bulundurmanız daha iyi olacaktır, kredi kartı her yerde geçerli olmayabilir.
- Ülkede hijyen anlayışı Türkiye'dekinden  farklıdır. Açık su ve yiyeceklerden uzak durmanız önerilir.
- Nepal'de pazarlık kültürü vardır ve ürünler genellikle pazarlık payı ile fiyatlandırılır.
- Türk vatandaşları vizeye tabidir. Nepal vizesi ülkeye giriş sırasında sınırdan alınabilir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak altı ay daha sürmesi gerekmektedir.
Nepal'de birden çok priz şekli kullanılmaktadır. Voltaj aynı olmakla birlikte Türk tipi prizler de vardır.


FOTOĞRAFLAR






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder