Çek Cumhuriyeti

Nüfus:  10,600,000

Yüzölçümü:  78.866 km2

Din :  Çek Cumhuriyeti AB'de Estonya'dan sonra en büyük ateist nüfusu barındıran ülkedir. Nüfusun %60'ının dinî inancı yoktur. Günümüzde kullanılmayan bazı kilise ve manastırlar konser salonu, müze olarak hizmet vermektedir. Nüfusun %10'una denk gelen Katolik Hristiyanlar en büyük inanan grubudur.

Diller :  Çekçe

Başkent :  Prag, Nüfusu:  2,156,09

Sınırları :  Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.

İklimi :  Çek Cumhuriyeti'nde de, diğer Orta Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kışları sert soğukların hakim olduğu kara iklimi vardır. Yazların serin geçtiği ülkede, yıllık sıcaklık ortalamaları seneden seneye büyük dalgalanmalar gösterir. Kışın ülkede hava her zaman sıfırın alında olur.

Doğal Kaynaklar:  Çek Cumhuriyeti ormanlar bakımından varsıl bir konuma sahiptir ve topraklarının yüzde 30’u ormanlık alanlarla kaplıdır. Avrupa ülkeleri arasında en fazla uranyum Çekoslovakya tarafından üretilirken bunun yanı sıra kömür, antimon, cıva ve az miktarda da petrol üretilmektedir. Çek Cumhuriyeti tarım ürünleri ise tipik bir karasal iklim ülkesi ürünleridir, buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır ve patatestir. Çek Cumhuriyetinin küresel ölçekte tanınırlığı olan ürünleri ise kristal, cam işlemeleri ve granattaşı’dır. Yine Çek biraları tüm dünyada oldukça ünlüdür. Öyle ki, bir Çek Cumhuriyeti şehri olan Pilsen Türkiye dâhil olmak üzere pek çok ülkede yerel bira üreticileri isim hakkını almıştır.



Günümüzdeki Çeklerin ataları 5. yüzyılda Karadeniz ve Karpat dağlarından kalkarak Orta Avrupa'ya göç etmiş SlavlardırAvusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı sonunda yıkılınca 1918 yılında SlovakyaBohemyaMoravyaSilezya, ve Karpat Rutenya birleşerek Çekoslovakya adında bir ülke haline geldiler.
II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Slovakya Nazi Almanyası'yla anlaşarak Çekoslovakya'dan ayrıldı. Nihayet 9 Mayıs1945 tarihinde Sovyetler Birliği ve Amerikan birlikleri ülkeye girerek Alman işgaline son verdiler. Çekoslovakya tekrar birleşti. 1948 yılında yönetim komünistlerin eline geçti. Bu tarihten sonra, 41 yıl boyunca Çekoslovakya Doğu Bloku'nda yer aldı.
5 Ocak 1968 tarihinde iktidara gelen Alexander Dubček siyasi bir liberalleşme dönemi başlattı. Ancak Prag Baharı adı verilen bu dönem aynı yılın 20 Ağustosunda Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefiklerinin (Romanya hariç) ülkeyi işgal etmesi ile sona erdi. Kasım 1989'da Çekoslovakya Kadife Devrimi adı verilen kansız bir devrimle kapitalizme dönüş yaptı. 1 Ocak 1993 tarihinde ülke barışçı bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere iki ülkeye ayrıldı. Her iki ülkede geniş çaplı ekonomik reformlar yapıldı. Çek Cumhuriyeti 12 Mart 1999 tarihinde NATO'ya 1 Mayıs 2004 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katıldı. 21 Aralık 2007 tarihi itibarı ile Avrupa Vize Birliği'ne dahil edilmiştir.
Çek Cumhuriyeti 2016 yılında ismini değiştirerek Çekya oldu. Prag yönetimi yürürlüğe giren resmi değişikliği ve ülkenin yeni adının İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Çince'deki versiyonlarını başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlara bildirdi. Çekya'nın nüfusunun %94,2'si Çeklerden oluşur. Küçük azınlık olarak Slovaklar (%1,9) ve Almanlar (%0,4) vardır. Ayrıca ülkede bir miktar Polonyalı da yaşar. Nüfusun büyük çoğunluğu şehirlerde yaşar. Nüfusun en yoğun olduğu yerler başkent Prag ile PilsenBrno ve Ostrava'dır.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Prag:. Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri olan Prag ekonomi ve bürokrasinin de kalbidir. Ortaçağ'dan kalma yapıları ile benzersiz bir şehir dokusu vardır ve  2.dünya savaşı sırasında zarar görmemesiyle birlikte tarihi güzelliğini bu gün bile muhafaza eder. Prag, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesindedir.
 Hradcany Kalesi, 1344’te başlanan katedralin inşası tam 585 yıl sonra tamamlanabilen, dünyanın en büyük beşinci katedrali, ünvanını elinde bulunduran görkemli Aziz Vitus Katedrali, Aşıklar Köprüsü, barış ve sevgiye adanmış resim ve grafitilerle süslü John Lennon duvarı, Prag'ın simgesi ve en eski köprüsü olanher iki yakasını on beşer heykelin süslediği  Karlov Köprüsü, tam 600 yıldır çalışan Astronomik Saat, Eski Belediye Binası ve ihtişamlı kuleleri ile ünlü Tyn Kilise'si ve eski Yahudi Mahallesi gezilmesi gereken yerlerdir. 

Karlovy Vary: Çek Cumhuriyeti'nde kaplıcalarıyla ünlü bir turizm kentidir. Batı Bohemya'da 1370'de İmparator Karl IV tarafından kurulmuştur. "Kralın Banyosu" anlamına gelen kenti bugüne kadar dünyadaki pek çok ünlü siyasi, asker ya da sanatçı ziyaret etmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün de tedavi için gittiği kent, sağlık kenti olarak bilinir. Kâğıt helvaları ve porselenleri de ünlüdür. Ağaçlar ile çevrili bir vadide, nehir yatağına paralel kurulan kent güzelliği ve dinginliğiyle de ziyaretçilerini büyüler.

Terezin: Toplama Kampı Prag'a bir saat mesafede yer alan Nazi getto-toplama kampıdır. 24 Kasım 1941'den 9 Mayıs 1945'e kadar açık kalmış, 80,000 Çek Yahudi'nin birçoğu burada yaşamını yitirmiştir. Terezin aynı zamanda Auschwitz'e götürülen Yahudiler için bir geçiş noktasıydı. Bu gün koğuşları, savunma tünelleri ve tüm yapıları ile ziyarete açık olan kamp tarihte silinmeyecek bir iz bırakan soykırım trajedisini anlamak için görülmesi gereken bir yerdir.

Karlov Köprüsü

Çek Cumhuriyetinden ne alınır?
Çek cumhuriyeti yüzyıllardır geleneksel olarak üretilen Bohemya kristalleri ve kuklaları ile ünlüdür. Turistlerin ilgisini çeken bir ülke olması dolayısı ile kupa, anahtarlık, magnet gibi hediyelik eşyalar kolaylıkla bulunur.

Çek Cumhuriyetinde  ne yenir?
Çek mutfağı bölgesel farklılıklar gösterse de büyük ölçüde et ağırlıklıdır.

Ülkede sık tüketilen geleneksel bir yemek Gulaş'tır. Gulaş aslen Macar mutfağına ait olsa da Çek yemek kültüründe de önemli bir yeri vardır. Macar Gulaş’ının aksine, Çek Gulaş’ı daha az sebze ve daha çok etle hazırlanır. Svíčková adlı bonfile et yemeği, kızarmış peynir, mantarlı patatesli çorba ve şnitzel de ülke mutfağında geniş yer tutar.

Tredelnik adlı tatlı bir hamurum şişlere sarılarak pişirilmesi, tarçın ve şekere bulanıp meyve, reçel çikolata veya bal ile servis edilmesine denir. Aslen bir çek tatlısı değil Slovak tatlısıdır. Yine de özellikle Prag sokaklarında pişirildiğini sıklıkla görebilir ve burada tadabilirsiniz.
Çek birası dünyaca tanınır ve Pilsener, Urquell, Budvar ve Staropramen gibi bira çeşitleri birçok yerde bulunabilir. Becherovka adlı baharatlı likörü de tadabilirsiniz.

Tredelnik

Gezginler için pratik bilgiler:
-Çek Cumhuriyetinde para birimi olarak Çek Kronu kullanılmaktadır.Yanınızda Euro götürerek yerel para birimini Çek Cumhuriyetinde temin edebilirsiniz. Kredi kartı pek çok yerde geçerlidir.
-Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları Çek Cumhuriyetine vizesiz giriş yapabilir. Normal pasaportlu Türk vatandaşlarının ise Shengen vizesi alması gerekmektedir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak üç ay daha sürmesi gerekmektedir.

FOTOĞRAFLAR

Terezin Toplama Kampı

Aziz Vitus (St. Vita) Katedrali - Prag

Karlov Köprüsü, Prag

Karlovy Vary

Prag Eski Şehir Meydanı