İngiltere


Nüfus:  55,268,100

Yüzölçümü:   130,279 km2

Din :  Halkın büyük bir kısmı üzerinde Anglikan kilisesi hâkimdir. İskoçya kilisesinin 1,3 milyon taraftarı vardır. 6 milyon civarında Katolik, Metodist ve Baptist mezhepleri de mevcuttur. Ayrıca Müslüman, Musevi ve Budist dinlerine mensup halk da vardır.

Diller :  İngilizce

Başkent :  Londra, Nüfusu:  8,787,892

Sınırları :  İngiltere, Büyük Britanya adasının merkezi ve güney üçte ikisini kaplar. Kuzeyde İskoçya, Batıda Galler ile komşudur. Britanya takımadalarında Avrupa'ya en yakın olan ülkedir: Fransa'dan en dar kısmı 52 km genişliğinde olan Manş Denizi ile ayrılır. 

İklimi :  Okyanus etkilerinin ağır bastığı İngiltere iklimi son derece değişkendir. Havalar uzun süreli dengeli gitmez. Kışlar nisbeten yumuşak, yazlar ise serindir. Golf stream sıcak su akıntısının adaların iklimi üzerinde büyük tesiri vardır. Kuzey enlemde olmasına rağmen kışın sıcaklık ortalaması 7°C’dir. Kışın Britanya’nın batı kesimleri daha nemli, rüzgarlı ve ılıktır. Doğu bölgeleri Avrupa kıtasından gelen soğuk ve kuru rüzgarlardan etkilenir. Yazın ortalama sıcaklık güneyde 27°C, kuzeyde ise 15°C olur.
Ortalama yağış miktarı 1016 mm’den fazladır. Göller bölgesindeki dağlarda bu miktar 2500 mm’den fazlaya çıkar. İç taraflarda kışın bölgesel sis yaygındır.

Doğal Kaynaklar:  İngiltere’nin bazı kuzey bölgeleri dışında kalan tüm bölge toprakları, tarım ve hayvancılık için elverişlidir. Geçtiğimiz yüzyıllar içinde ülkede tarımsal üretim yaygınlaştıkça, yaprak döken ağaçlardan oluşan ormanlık araziler giderek azalmıştır. Birleşik Krallık, zengin petrol, doğal gaz ve kömür kaynakları ile AB içinde en fazla enerji kaynağına sahip ülke konumundadır. Ancak üretim, 1990’lardan itibaren giderek azalmıştır, yerel talebi karşılayamamaktadır. Ülkenin diğer mineral kaynakları ise son derece sınırlıdır.



İngiltere tarihi, 5. yüzyılda Britanya Adasına Anglosaksonların ayak basmasıyla başlar. Anglosaksonlar kendi adını verdikleri adaya yerleşip, 6 ve 7. yüzyıllarda birbirine rakip küçük krallıklar kurdular. Sekizinci yüzyılda Roma ve İrlanda’nın etkisiyle Hıristiyanlığı kabul eden Anglosaksonlar, Avrupa’yı da etkileyen bir medeniyet meydana getirdiler. 795’te başlayan İskandinav istilası 11. yüzyılın başına kadar birkaç defa tekrarlandı. Daha sonra Danimarkalı Büyük Knud, adayı tamamen fethetti. Anglosakson Hanedanından Edward (1042-1066) birliği tekrar kurdu. Bunun ölümü üzerine tahta geçen Harold’u tanımayan Normandiya Dükü William, taht üzerinde hak iddia etti. Normandiya kralları ve özellikle ilk Anjou’lu hükümdarlar Fransa’da geniş ve zengin toprakları olduğundan, Fransa’daki Capet Sülalesine bağımlıydılar. Küçük İngiltere Krallığı bir süre Avrupa’da Somme Vadisinden Pirene Dağlarına kadar uzanan büyük bir mülkün bir uzantısı gibi yaşadı. Avrupa ile ilişkiler İngiltere Krallığı ile Fransa Krallığını sonu gelmez savaşlara sürükledi. Bunların başlıcası 1337-1453 seneleri arasında süren Yüzyıl Savaşlarıdır.
Üçüncü Henry, Galler ülkesinde uç beyliklerinin gelişmesini destekledi ve 1170 yılında İrlanda’da “Pale” sömürgeleri kuruldu. Birinci Edward, Galler ülkesini fethetti. Etkisini İskoçya’ya kabul ettirmeyi denedi. Daha sonra 14 ve 15. yüzyıllarda İngiltere Krallığı birtakım sosyal, dini, siyasi karışıklıklara sahne oldu.
Monarşi otoritesini parlamento aracılığıyla millete kabul ettiren Yedinci Henry ve Sekizinci Henry (1458-1541) düzen ve birliği sağlamlaştırdılar.
Birinci Elizabeth’in uzun ve başarılı saltanatında İskoçya’da İngiliz etkisinde farklılık görülmeye başlandı. İngiltere Tudorlarıyla, İskoçya Stuartları arasındaki evlenmeler, iki geleneksel düşmanı birbirine yaklaştırdı. Daha sonra İskoçya Kralı Birinci James İngiltere kralı oldu. 1707 yılında iki krallığı birleştiren bir antlaşma imzalandı. Bu tarihten sonra Büyük Britanya tarihi başlar.
On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda Britanya büyük bir sanayi devleti olarak ortaya çıktı. Bunun yanında çeşitli yerlerde kurdukları sömürge devletleri ülke ekonomisinin gelişmesinde çok faydalı oluyordu. On dokuzuncu yüzyılın başlarında Avustralya, Kanada, Hindistan,Afrika’da bazı devletler, Karayib Adaları ve Hong Kong gibi dünyanın büyük bir kısmına yayılan dev bir sömürge imparatorluğu vardı. Bu sömürgelerin bir kısmı 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında ayaklanmalarla yavaş yavaş bağımsızlığını ilan ettiler.
Yirminci yüzyılın başlarında çıkan Birinci Dünya Harbine giren İngiltere, harbin sonunda imparatorluğun en geniş sınırlarına ulaştı. 1929-1930 dünya ekonomik buhranı büyük ölçüde İngiltere’yi de etkisi altına aldı. 1922 yılında bir ayaklanmayla İrlanda, Birleşik Krallıktan ayrıldı ve 1949’da İrlanda Cumhuriyeti kuruldu. İrlanda Adasının kuzeydoğusunda kalan kısmı Birleşik Krallığa kaldı. İkinci Dünya Savaşına katılan İngiltere galip bir devlet olarak savaştan çıktıysa da, süper devlet olma niteliğini kaybetmeye başladı.
İngiltere’de İkinci Dünya Harbinden sonra günümüze kadar pek çok hükümet değişikliği oldu. Muhafazakar ile işçi partileri arasında iktidar el değiştirmektedir. Britanya, Birleşmiş Milletlerin, NATO’nun ve AET’nin aktif bir üyesidir.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Londra: Londra İngiltere'nin başkentidir. Dünyanın en önemli iş ve finans merkezlerinden sayılır. Yaklaşık 8 milyonu aşan nüfusuyla AB'nin 2. kalabalık kentidir.
Uluslararası turizmin kesişme noktasıdır. Londra'ya hizmet veren beş uluslararası havalimanı bulunmaktadır ve şehir en kalabalık hava trafiklerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Havalimanlarından en büyüğü olan Heathrow, dünyanın en fazla uluslararası yolcu taşıyan üçüncü havaalanıdır.
En önemli turistik mekânları, Parlamento Binası, Tower BridgeTower of LondonBuckingham SarayıTrafalgar Meydanı ve London Eye'dır (Londra Dönmedolabı). Çok sayıda park ve bahçesi bulunan Londra'nın arazisinin %47'si yeşil alandır. Thames Nehri şehri ikiye böler.

Oxford:  Güneydoğusunda bulunan kültürel ve tarihi açıdan önemli şehirlerinden biri. Dünyanın en köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'ne ev sahipliği yapan bu kent tam bir öğrenci şehri olma özelliğini yüzyıllardır korumaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin varlığıyla oldukça kozmopolit bir yapıya sahip olan Oxford'un yaklaşık nüfusu 150,000'dir. Tarihi 8. yüzyıla kadar uzanan şehir, Oxford Üniversitesi'nin tarihi ve görkemli kolejleri, mimarisi ve kültürel geçmişiyle turistler için de bir cazibe merkezidir.

Liverpool: Liverpool'un şehrinin kurulma tarihi dolayısıyla şehir içinde daha önceki yüzyıllardan kalma yapılar bulunmamakta ve 16. yüzyıl Tudor stilinden günümüzün modern stiline kadar değişken birçok mimari stilinde bina bulunmaktadır. Şehirde bulunan önemli büyük yapıların çoğu şehir hızla büyük Birleşik Krallık'ın en önemli şehirlerinin başında gelmesi sırasında 18. yüzyılın sonlarında 20. yüzyıl başlarına kadarki dönemde yapılmışlardır.

Chester:  İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde törensel Cheshire kontluğunun merkezi olan ve 2009'dan itibaren "Tek-seviyeli bir yerel idare" şeklinde "Cheshire West ve Chester" adlı bir yerel idare merkezi ve kenttir. 1541'den şehir olma statüsünü taşımaktadır.
Chester şehri Dee Nehri kıyısında Galler ülkesine yakın olarak antik Romalilar tarafından kurulmuş ve ismini "Romali Kalesi" olan kastra sözcüğünden almıştır. Chester İngiltere'de önemli bir iç turizm merkezi olarak ün yapmıştır. Chester'in önemli turist çeken tarafları: eski şehir surları, Rows adı veilen eski beyaz-siyah binalardan oluşan iki katlı merkezsel alışveriş yolları ve katedral ve şehir idare merkezi olan Town Halldur.

Londra


İngiltere'den ne alınır?
Kupa, anahtarlık, magnet gibi hediyelik eşyaları rahatlıkla bulabileceğiniz çok sayıda dükkan vardır. Genellikle ülkenin sembolleri haline gelen kırmızı otobüs, kırmızı telefon klubesi, bayrak ve Londra'nın önemli turistik noktalarına ait desenler bulabilirsiniz. İngiliz bisküvileri de hediyelik almak için güzel bir alternatiftir.

 İngiltere'de  ne yenir?
İngiliz mutfağı çok zengin bir mutfak değildir ve Türk damak zevki ile çok uyuşmaz Ancak özellikle büyük şehirlerde dünya mutfağı ve fastfood restoranları çok yaygındır. Çin, Hint, İtalyan, Yunan ve Türk restoranları bulunabilir. Özel günlerde pişirilen yemekler harisinde ingiliz mutfağını temsil eden iki yemek "geleneksel İngiliz kahvaltısı" ve fish&chips'dir. Geleneksel İngiliz kahvaltısı içerisinde bacon, sosis, yumurta, ve fasulye bulunur. Kahvaltıda ekmek ve marmelatlar, mantar ve pişmiş domates de bulunabilir. Fish & Chips ise kızartılmış Morina balığının patates kızartması ile servis edilmesidir.

Fish & Chips


Gezginler için pratik bilgiler:
-İngiltere'de kullanılan para birimi Sterlin'dir. Sterlin'i Türkiye'den de alabilirsiniz.
- Türk vatandaşları pasaportlarının yeşil ya da normal olmasına bakılmaksızın vizeye tabidir. Vize işlemleri diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha uzun sürmektedir bu nedenle erken başvuru yapılması tavsiye edilir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 6 ay daha süresinin bulunması gerekmektedir.
- İngiltere'de kullanılan prizler Türkiye'dekinden farklıdır ve prizleri kullanabilmek için adaptöre ihtiyacınız olacaktır.

FOTOĞRAFLAR

Chester

Windermere Gölü

Christ Chuch Koleji - Oxford

Tower Bridge - Londra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder