Macaristan

Nüfus:  9,800,000

Yüzölçümü:  93,030  km2

Din :  Macar nüfusunun yarısından fazlasını Hıristiyanlar oluşturmaktadır. Hıristiyanların çoğu Katolik, bir kısmı Protestandır. Nüfusun  %18'i ise herhangi bir dine mensup olmadığını belirtmiştir

Diller :  Macarca

Başkent :  Budapeşte, Nüfusu: 1,759,40

Sınırları :  Komşuları batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. 

İklimi :  Sıcaklık ocak ayında -1 ve 2 derece arasındadır. Yaz aylarında ise sıcaklık genellikle 19-23 derece aralığında olmakla birlikte en fazla 29 derece'dir. Denize kıyısı olmadığı için ülkede karasal iklim hâkimdir.

Doğal Kaynaklar: Macaristan hammadde ve enerji kaynakları bakımından fakirdir. Madenlerinin en önemlisi Vertes Dağlarından çıkarılan boksittir. Boksit üretiminde Avrupa’da ikincidir. Pek az maden kömürü Pécs yakınlarında, linyit Dorag’da ve Tatabanya’da, Tuna ötesinde ve Slovakya sınırında işletilmektedir. Romanya sınırında önemli ölçüde tabii gaz, Balaton Gölünün batısında petrol çıkarılmaktadır. Nispeten az miktarda manganez ve uranyum yatakları da vardır.



Hüküm süren Kelt (MÖ 450 sonrası) ve Roma (MÖ 9 - 5. yüzyıl) dönemlerinden sonra Macaristan'ın kuruluşu 10. yüzyılda Roma tarafından 1000 yılında tahta oturtulan I. István'ın büyük büyükbabası Árpád önderliğinde Macarların Asya'dan bölgeye gelişiyle Macaristan tarihi başlar. Macar Krallığı çeşitli kesintilerle de olsa 946 yıl varlığını sürdürdü. Bu süreçte de batının kültürel merkezlerinden biri oldu. Zamanının süper güçlerinden olan Macaristan, ittifak devletleriyle girdiği I. Dünya Savaşı'nı kaybedince ülke topraklarının üçte ikisinden fazlasını 3.3 milyon etnik Macar halkıyla beraber kaybetti.  Buna neden olan ve 1920 yılında imzalanan Trianon Antlaşması, Macar tarihinin en kötü olaylarından biri olarak kabul edildiği gibi, ağır şartlarıyla bilinmektedir. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ile birlik olan Macaristan, bunun ardından Sovyet Rusyası tarafından ele geçirildi ve 1947 ile 1989 yılları arasında komünist yönetimi benimsedi. Bu dönemde Macaristan, 1956 Macar Devrimi gibi olaylarla uluslararası bir tanınırlık elde etti. Macaristan 1989 yılındaki devrimle Doğu Bloğu'nun çökmesiyle sınırlarını Avusturya'ya açtı. Bu yıldan sonra da parlamenter cumhuriyet sıfatını elde etti. Bugün ülke geniş gelire sahip bir ekonomi barındırmaktadır. Ayrıca bölgesel bazı kaynakları da tekelinde bulundurmaktadır.
Önceki on yılda Macaristan dünyanın onuncu dinamik ekonomisi olarak gösterildiği gibi, dünyanın en yoğun on beş turistik merkezinden biridir.
Nüfusun %66’sı şehirlerde ve %17’si başkent Budapeşte’de yaşamaktadır. Nüfusun yaşlara göre dağılımı, %15 – 15 yaş altı ve %21 – 60 yaş üzeri ile tipik Avrupa ülkesi ortalamasını yansıtmaktadır. Macaristan etnik açıdan bölgedeki birçok ülke ile karşılaştırıldığında homojen sayılabilir. Azınlıklar nüfusun yaklaşık %8’ine tekabül etmektedir. Ülkedeki en büyük etnik grup 189.984 kişi ile Roman azınlıktır. Komşu ülkelerde 2.4 milyon Macar asıllı insan yaşamaktadır.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Budapeşte: Macaristan'ın başkentidir. Budapeşte coğrafi konumu, tarihî eserleri ve diğer çekicilikleri ile Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biridir ve Macaristan'ın politik, kültürel, ticari, endüstri ve ihracat merkezi olma özelliğini taşır.
Aslında Tuna nehrinin iki yakasındaki Budin (Buda) ve Peşte'nin 17 Kasım 1873 yılında birleşmesiyle oluşmuş şehirdir. Eski yıllarda Tuna nehri Budin'i ve Peşte' yi ayırmıştı. İki şehri birbirine bağlaması için Chain Köprüsü inşa edilmeye başlamıştı. Bu köprü iki şehri birbirine bağlayacaktı. 17 Kasım 1873 yılında köprünün inşa edilmesiyle iki şehir bağlandı ve şehrin adı Budapeşte oldu.
Şehir Tuna’nın batı yakasında Buda (Budin) ve doğu yakasında Peşte şeklinde iki bölüme ayrılmıştır. Tuna’nın batı kıyısında Buda kalesinin çevresindeki görece engebeli bölgede tarihî semtler uzanır. Şehrin iş merkezi ve kalabalık semtleri ise Tuna’nın doğusundaki ovaya açılan düzlüktedir.
Budapeşte tarihi merkezi UNESCO Dünnya Kültür Mirası Listesinde yer alır ve şehirde gerek mimarisi gerek tarihi önemi ile görülmeye değer pek çok yer vardır
İki yakayı birbirine bağlayan Elizabeth Köprüsü ve  Zincirli Köprü, görkemli mimarisi ile  Parlamento Binası, kentin tarihini anlatan Kahramanlar Meydanı, Disney'in sembolü olan Şatoyu andıran Balıkçılar Barınağı, renkli kiremitlerle örülmüş çatısı ile bilinen Matyas Kilisesi, şehir manzarasını ayaklar altına seren Buda Kalesi ve Citadella- Gellert Tepesi Budapeşte'de görülmesi gereken yerlerden bazılarıdır.
Kentin büyüleyici bir gece aydınlatması vardır. En güzel manzaralar için Tuna kıyısında yürüyüşe çıkabilir veya gece gezisi yapan teknelere binebilirsiniz.

Szentendre: Budapeşte yakınlarında sevimli bir kasaba olan Szentendre "Sanatçılar kasabası" olarak da anılır. Sanatçıların yaşadığı, çok sayıda sanat galerisine ev sahipliği yapan kasabanın sokaklarında keyifli bir gezinti yapabilirsiniz.

Estergon: Macaristanın tarihi kenti Estergon Tuna nehri kıyısında, Slovakya sınırında yer alır. Estergon, Macaristan'ın eski şehirlerinden birisidir. 10. yüzyıldan 13. yüzyılın ortasına, Arpad Hanedanı Kral IV. Béla döneminde payitahtın önce Visegrád'a daha sonra Buda'ya taşınmasına kadar olan sürede ülkeye başkentlik yapmıştır. Estergon, I. Süleyman'ın 1529 yılında gerçekleştirdiği I. Viyana Seferi sırasında geçici olarak, 1543 yılında gerçekleştirilen kuşatma sonucunda kesin olarak Osmanlı egemenliğine geçmiştir.
Kentin görülmesi gereken en önemli yerlerinden bir tanesi Estergon kalesidir. Estergon Kalesi, 1241’deki Moğol istilasına kadar Macar Krallığı’nın idari ve dini merkezi olmuştur. Kral IV. Bela 1256’da başkenti Budin’e taşımış ve kaleyi din adamlarına bırakmıştır. Başpiskoposluk makamının bulunduğu yapı, günümüzde müzedir.

Budapeşte

Macaristan'dan ne alınır?
Macaristan çok sayıda turisti ağırlayan bir ülke olduğundan magnet, anahtarlık, kupa gibi çeşitli hediyelik eşyaları kolaylıkla bulabilirsiniz. Ülkenin meşhur ürünleri arasında ise yerel şarabı ve Turo Rudi çikolatası sayılabilir.

Macaristan'da  ne yenir?
Macaristan Mutfağı çeşitli kültürlerden etkilenmiş, et , biber ve baharat ağırlıklı bşr mutfaktır. 150 yıllık Osmanlı geçmişleriyle Türk damak tadına yakın gelebilecek bir mutfak kültürü edinmişlerdir. Macar mutfağı ülke tarihi ile bağlantılı olarak Alman ve Rus kültürlerinin de izlerini barındır
Gulaş , Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana etisoğankırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yy'da Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir. Yemeğin adı, Macarcada "sığır güden kişi, çoban" anlamına gelir. Klasik "tencere gulaşı"soğanla kuşbaşı doğranmış sığır ya da koyun etinin domuz yağında kızartılmasıyla yapılır. Bu yemeğe tamamlayıcı olarak, sarımsakkimyondomatesyeşil biber ve patates de konulur.
Macaristan'a özgü bir başka yemek olan székely gulyás da domates, soğan, kimyon ve ekşi krema katılarak yapılan bir tür domuz ve salamura lahana haşlamasıdır. (Sauerkraut)
Ayrıca, Macaristan'da gulaş benzeri Pörkölt adı verilen bir yemek de yapılır. Bunlara benzer yemekler, Macaristan dışında, Kuzeydoğu İtalya'dan Karpatlar'a eski Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ülkelerinde yaygın olarak pişirilir.

Gulaş

 
Gezginler için pratik bilgiler:
-Macaristan'da para birimi olarak Fiorint kullanılmaktadır.Yanınızda Euro götürerek yerel para birimini Macaristandan temin edebilirsiniz.
-Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları Macaristana vizesiz giriş yapabilir. Normal pasaportlu Türk vatandaşlarının ise Shengen vizesi alması gerekmektedir.
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak altı ay daha sürmesi gerekmektedir.

FOTOĞRAFLAR

Estergom

Balıkçı Barınağı - Budağeşte

Parlamento Binası - Budapeşte

Szentendre