Yunanistan


Nüfus:  10,768,477

Yüzölçümü: 131,957 km2

Din : Nüfusun büyük bölümü Ortodoks Hıristiyanlardan oluşur.

Diller: Yunanistan’da en çok konuşulan dil, resmî dil olan Yunancadır. Yunanca, çeşitli ağızlarıyla konuşulur. Bunun yanında, ülkede TürkçeArnavutçaLadinoMegleno-RumenceBulgarcaMakedoncaUlahça da ülkede konuşulan dillerdendir.

Başkent :  Atina, Nüfusu: 3,090,508

Sınırları :  Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişiminde konumlanan Yunanistan, Balkan Yarımadası'nın güney ucunda yer alır ve kuzeybatıda Arnavutluk, kuzeyde Makedonya Cumhuriyeti ve Bulgaristan, kuzeydoğuda ise Türkiye ile sınır komşusudur

İklimi :  Yunanistan'da hâkim iklim büyük ölçüde Akdeniz iklimi'dir. Yazları sıcaklık ortalaması 26 °C - 28 °C 'dir. Kışlar çok sert geçmez, ancak yüksek kesimler kış boyunca kar alır. Yüzey şekilleri ise fazla yüksek olmayan dağlardan oluşan oldukça engebeli arazilerdir

Doğal Kaynaklar:  Doğu Yunanistan maden kaynakları bakımından çok zengindir. Daha çok Eviya, Argolido, Halkidiki, Kozani ve Ege adaları maden bakımından bolluk içinde olan bölgelerdir. Madenlerin bir kısmı toprak üstünden ve bir kısmı da toprak altından elde edilir. Darnasso, Grona, Elikona ve Kiteronada bölgelerinde boksit, Halkidiki, Eviya, Domoko ve Kozani çevresinde krom ve beyaztaş, Aliveride, Ptolemagida ve Megalopolide yörelerinde linyit ve Taşoz Adasının kuzeybatısında da petrol yatakları mevcuttur. Diğer önemli madenler demir, nikel, amyant ve magnezyum filizidir.



Yunanistan; demokrasiBatı felsefesiOlimpiyat OyunlarıBatı edebiyatıtarih yazımısiyaset bilimi, önemli bilimsel ve matematiksel ilkeler ile Batı dramasının doğduğu yer olması nedeniyle Batı uygarlığının beşiği kabul edilmektedir. Yunanlar, MÖ sekizinci yüzyıldan itibaren tüm Akdeniz ve Karadeniz'e yayılan ve polis olarak bilinen birçok bağımsız şehir devleti kurdular. II. Filip MÖ dördüncü yüzyılda Yunan anakarasının çoğunu birleştirirken oğlu III. Aleksandrosantik dünyanın büyük bir kısmını fethederek Yunan kültürünü ve bilimini Doğu Akdeniz'den İndus Nehri'ne kadar yaydı. MÖ ikinci yüzyılda Roma tarafından ilhak edilen Yunanistan, Roma İmparatorluğu'nun ve Yunan dili ve kültürünün baskın olduğu ardılı Bizans İmparatorluğu'nun ayrılmaz bir parçası oldu. Birinci yüzyılda Rum Ortodoks Kilisesi'nin kuruluşu, modern Yunan kimliğini şekillendirdi ve Yunan geleneklerini Ortodoks dünyasına yaydı. On beşinci yüzyılın ortalarında Osmanlı egemenliği altına giren Yunanistan'ın modern bir ulus devlet olarak ortaya çıkışı, verdiği bağımsızlık savaşının ardından 1830'da gerçekleşti. Yunanistan'ın sahip olduğu on sekiz UNESCO Dünya Mirası, ülkenin zengin tarihsel geçmişini yansıtmaktadır.
Yunanistan; yüksek gelirli bir ekonomi, yüksek yaşam kalitesi ve çok yüksek yaşam standardına sahip demokratik ve gelişmiş bir ülkedirBirleşmiş Milletler'in bir kurucusu, Avrupa Birliği'nin bir üyesi ve 2001'den beri euro bölgesinin bir parçasıdır. Ayrıca aralarında Avrupa KonseyiNATOOECDDünya Ticaret ÖrgütüAvrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Frankofon'un da bulunduğu pek çok uluslararası kuruluşa üyedir. Kültürel mirası, turizm sektörü, taşımacılık sektörü ve jeostratejik önemi nedeniyle bir orta güç olarak sınıflandırılmaktadır. Balkanlar'ın en büyük ekonomisi ve önemli bir bölgesel yatırımcısıdır.



TARİHİ ve TURİSTİK YERLER:

Atina: Atina Yunanistan'ın başkenti ve en büyük şehridirAtina kendine özgü tarihiyle bir Yunan kentidir. Atina'nın nüfusu 1830'lardan sonra gözle görülür biçimde arttı. 1920'lerde Anadolu'dan gelen göçmenler, daha sonra da II. Dünya Savaşı ile 1946-49 arasındaki iç savaş sırasında kırsal bölgelerden kente akın, bu artışı hızlandırdı. 1960'lara gelindiğinde Atina büyük ve kozmopolit bir kent görünümüne bürünmüştü. Halkın çoğunluğu Ortodoks mezhebine bağlıdır. Atina'daki ruhani meclisçe yönetilen Yunan Ortodoks KilisesiYunan dilinin, geleneklerinin ve edebiyatının canlı tutulmasında başlıca rolü oynayan kurumlardan biridir.
Atina, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında tümüyle boşaltılmıştı. 1833'te yalnızca Akropolis'in kuzeyindeki küçük, dağınık evlerde 4 bin dolayında Atinalı vardı. Bavyera'dan Yunanistan'a kral olarak getirilen 18 yaşındaki Otho, kentin iki katlı tek taş yapısında oturmak zorunda kalmıştı. Otho Alman mimarlara bir saray yaptırdı. Sarayın aşağısında geniş bir bahçe alan (Sintagma Meydanı) düzenlendi. Victoria dönemi Londra'sında egemen olan mimarlık üslubunda binalar yapıldı. Buna Atina'da Otho üslubu denmektedir. Bu dönemde yeni başkentin yıllık büyüme hızı yüzde 7'ye ulaştı. Nüfusu 1907'de 167,479 oldu. Omonia Meydanı'nın açılmasını, Atina-Pire demiryolunun yapımı izledi. 
Atina'nın düzenli gelişimi 1920'lerde Türkiye'yle Yunanistan arasındaki Ahali Mübadelesi'yle altüst oldu. 1 milyonu aşkın Rum Anadolu'dan Yunanistan'a göç etti. Yeni gelenler Atina ve Pire'nin çevresinde gecekondu bölgeleri oluşturdular. Nüfusu 473 binden 718 bine çıkan kent güneyde Pire'ye, kuzeyde Kifisia köyüne doğru büyümeye başladı. 1940'larda Alman işgali sırasında kent bakımsız ve harap kaldı. Atina'da 1941-1942 ve 1942-1943 yılının kış ayında 100.000'den fazla insan açlıktan öldü. İşgalin sona ermesiyle başlayan iç savaş boyunca da kentin bu durumu sürdü. Yunanistan'da 1944-1949 yılında İç Savaş başkenti sarstı. 3 Aralık 1944'te polis tarafından Syntagma Meydanı'na kitlesel bir gösteri oldu. ELAS birimleri polis karakolları saldırıya uğradı ve İngiliz kuvvetleri sokak savaşlarında savaştı.
1950'lerde Atina'da bir inşaat patlaması baş gösterdi. Rastgele yapılan apartmanlar kentin görünümünü önemli ölçüde değiştirdi. Bir anayol şebekesi düzenlendi, açık alanlar neredeyse tümüyle ortadan kalktı. Eskiden kentin dışında kalan Likavittos Tepesi, kentin bir parçası oldu. Kent deniz yönüne doğru büyüyerek Pire'yle birleşti. Nazım plan, büyüme hızına uygun olarak birkaç kez genişletildi ve kent merkezindeki arsa fiyatlarında büyük artışlar oldu. Trafik sıkışıklığı önemli ölçüde arttı. Marathon'daki yapay göl kentin su gereksinimini karşılamaya yetmeyince, Mornos Nehrine bir baraj yapıldı. Atina'nın hızlı değişimine karşın, 1931-60 arasında bütünüyle onarılan antik Agora ile çevresindeki caddelerde ve Akropolis'in kuzeyinde yer alan Plaka'da hala eski kentten izler bulmak olasıdır.

Selanik: Selanik Yunanistan'ın ikinci büyük kentidir.  Kent, MÖ 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi'de kurulmuştur. Kassandros, Makedonya tahtında hak iddia edebilmek için evlendiği Büyük İskender'in kızkardeşi Thessalonike'nin adını bu şehre vermiştir.
Beyaz Kule Selanik şehrinin sembolüdür. Sultan II. Murat'ın Selanik'i ele geçirmesinden kısa bir süre sonra inşa edilmiştir. Kulenin kapısındaki yazıtların yazılma tarihi 1535 olarak saptanmıştır. Acheiropoietos Klisesi (5.yy.), Aya Sofia Klisesi (7.yy), Halkeon (1028), ve daha bir çok klise ve bizans yapısı ile Selanik Bizans açık hava müzesi görünümündedir. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881 yılında doğduğu ev günümüzde müze olarak işlev görmektedir. Galerius Zafer Kemeri, Antik forum, Zafer Takı ve Rotunda'da Selanik'te görülebilecek yerler arasındadır.

Kavala: Kavala  Yunanistan'nın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan sahil kentinin adıdır. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar'ın en önemli merkezlerinden biriydi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın doğum yeridirKavala'nın şehir merkezinde bir tepede, Ortaçağ kalesi bulunmaktadır. Ayrıca surlar bugün özellikle sahil şeridinden hâla geniş ölçüde görünebilmektedir.

Beyaz Kule - Selanik


Yunanistan'dan ne alınır?
Yunanistan'dan anahtarlık, magnet ve kupa gibi hediyelik eşyaların yanı sıra Uzo, Türk Kahvesine çok yakın bir tat olan Yunan kahvesinin vanilya ve çikolata gibi aromalı çeşitleri, Ünlü Yunan peyniri feta ve Kavala kurabiyesi gibi damak zevkine hitap edecek hediyelikler alabilirsiniz.

Yunanistan'da ne yenir?
Yunan mutfağı yüzlerce yıllık Yunan kültürünün (Antik Yunan ve Bizans dahil) mirasçısı mutfaktır. Balkan ve Akdeniz mutfaklarının bir parçasıdır. Girit mutfağını da kapsar. Zeytinyağlı yiyecekler ağırlıklıdır. Batı Anadolu Türk mutfağıyla çok büyük benzerlikler taşır.
Enginar, bamya, fava, sarma, cacıki adlı, Türk cacığından daha kıvamlı olan cacık, Gyros adlı domuz döneri, köfte, dolma, humus, börek, Souvlaki adlı tavuk şiş, Greek Salad, bolca balık ve deniz ürünü Yunan mutfağının öne çıkan lezzetleridir. Türkiye'deki rakı-balık kültürüne benzer biçimde mezeler eşliğinde içilen Yunan içkisinin adı Uzo'dur.

Yunan Mezeleri

Gezginler için pratik bilgiler:
-Yunanistan'da kullanılan para birimi Euro'dur. Türkiye'den temin edebilirsiniz.
- Yeşil pasaportlu Türk vatandaşları ülkeye vizesiz giriş yapabilirler. Normal pasaport sahiplerinin ise Shengen vizesi alması gerekmektedir.  
- Ülkeye girebilmek için pasaport son geçerlilik tarihinin seyahat süresine ek olarak 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Yunanistan'ın elektrik sistemi Türkiye ile aynıdır. Herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymaksızın elektronik cihazlarınızı bağlayabilirsiniz.
- Yunanlar sıcak kanlı insanlardır ve genellikle sorularınıza yanıt verip sizinle muhabbet etmekten çekinmezler.

FOTOĞRAFLAR

Rotunda - Selanik

Kavala

Acropolis - Atina
Atatürk Evi Müzesi - Selanik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder