Yoga nasıl yapılır başlangıç



Yoga nasıl yapılır başlangıç



Yoga, yaklaşık 5.000 yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Fikrin kökeni ise aynı zamanda hem bedeni, hem zihni, hem de ruhu çalıştırmak üzerine kurulmuştur. Yani yoga en başından beri aydınlanma içeren bütüncül bir yaşam pratiği anlamı taşımaktadır.

Dünyada milyonlarca insanın düzenli olarak yaptığı yoga, 100’den fazla farklı türüyle 
meditasyon, nefes egzersizleri,  germe ve esneme hareketlerini içeren bir disiplindir.

Yoga ile ilgili günümüze ulaşmayı başaran ilk tarihsel bulgular, yani yazılı bilgiler, yine Hindistan'da keşfedilen metinler olmuştur. Bu metinlere, kelime anlamı bilgi olan,  "veda" adı verilmiş. İlk vedalar çok eski zamanlarda yaprakların üzerine yazılmıştır. 

Tarihsel derinliğe inmek istersek;
Yogaya ait en eski belgelerin Hindistan da İndus Vadisinde bulunduğu söylenmektedir. Bunlar yoga yapan insan figürleridir. Tabletlere resmedilmiştir. Ayrıca uygarlığa ilişkin ilk arkeolojik buluntular, 1921 yılında Pakistan’ın Pencap eyaletinde Harappa ve 1922 yılında Sind eyaletindeki Mohenjo-Daro antik yerleşimlerinde bulunmuştur. Bu iki kentin dışında, yüzün üstünde kent, kasaba ve köyde hüküm sürdüğü bilinen İndus Uygarlığı’nın 250-500 kadar karakterden oluştuğu sanılan yazı dili henüz çözülememiştir.  Arkeolojik bulguların büyük bir bölümü, ince işlemeli mühürlerdir. Mühürlerde insan, hayvan ve Şiva figürleri kullanılmıştır. Bulgular, Mezopotamya ve Mısır uygarlıklarıyla ticari ilişkilerde bulunulduğunu göstermektedir. 

Günümüzden 3.500 yıl önce “Veda” adlı metinler, bunların ardından “Upanisad”lar yazılmıştır. Bunları asıl adı “Bhagavat Gita” olan Krisna’nın yazdığı Mahabarata Destanı, bilimsel bir sunum olan Patajali’nin “Yoga Sutra”ları ve Hatha Pradipika denen yoga metinleri izlemiştir.

YOGA FELSEFESİ 

Maddi enerji ruhi enerjinin somutlaşmış formudur. Ruhi enerji ebedi olduğu için maddi enerji de ebedidir. Ruhi enerji köktür, maddi enerji ise ağaçtır. Ruhi evren ebedidir, maddi evrenin ise yenilenmeye ihtiyacı vardır.

 Vücudumuz zihnin ve ruhun kusursuz bir karışımıdır. Birbirine sıkıca bağlı bu sistemde vücutta gelişecek herhangi bir hastalık zihni, akılda kalan soru işaretleri de strese dönüşerek vücudu zayıf düşürebilir. 

 Yoga zeki canlı varlıkların ruhsal huzur, zihinsel kontrol ve fiziksel sağlık kazanıp mükemmelliğin zirvesine ulaşmasına yardım etmektedir. Yoga sistemi derin felsefeye ve detaylı uygulama tekniklerine dayanmaktadır. Bu teknikler sayesinde birey maddeyi inceletip kontrol altına alarak ruhu tecrübeden geçirmektedir. Haz ve acı, iyi ve kötü, zafer ve yenilgi, sevgi ve nefret, ebedi ve geçici haller insanı artık rahatsız etmemektedir. İnsan kendisiyle, başkalarıyla ve doğayla uyum, barış ve huzur içinde yaşamaktadır. Kendini geliştirip gizli potansiyellerini yüze çıkarmak için insan sağlıklı, güçlü ve temiz olmalıdır.









Yoga yapmak kronik boyun ve bel ağrısını engelliyor.

Düzenli yoga egzersizleri, duruşunuzu düzeltmekle kalmıyor aynı zamanda ağrıları da hafifletiyor. Araştırmalar yoganın, kronik boyun ve bel ağrılarını tedavi etme konusunda önemli bir araç olabileceğine işaret ediyor.


Obezite ile mücadele eden ve kilo verme zorluğu, motivasyonsuzluk ile tükenmişlik gibi hasta öyküsü bulunan bir kişinin, 90 gün yoga yapması ile çok olumlu etkiler görülüyor. 


Yoga ve meditasyonu bir yaşam tarzına getiren kişilerde yaşam tarzından kaynaklı rahatsızlıkların görülme riski daha düşük oluyor bu da yoga yapmanın uzun bir yaşamın sırlarından biri olduğu anlamına geliyor. Düzenli, hareketli ve stressiz bir yaşam da yaşlanmanın etkilerini en aza indiriyor.



90 gün boyunca yapılan günlük 20 dakikalık YOGA egzersizleri ile kaslar uzuyor, vücut esnekleşiyor


Yoga; nefes teknikleri, meditasyon ve duruşları ile yapılan bir egzersizdir.  Organlara masaj etkisi yapan ve kasları güçlendiren yoga pozları, özel nefes teknikleri ve meditasyon stresten kurtulmanızı sağlarken aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.