Antik Maya Medeniyeti

Mayalar
Altun Ha Maya Antik Kenti, BELİZE


Mayaların; kuruluşu, gelişimi ve çöküşü hala sırlarla doludur. Bu medeniyetin bugün bile gizemi çözülemeyen o kadar çok noktası var ki, bunlar hakkında her geçen gün yeri teoriler, yeni fikirler ortaya atılıyor. 
Astronomi, matematik, mimari, tarım ve ticarette yüksek standartlar taşıyan bir medeniyeti 300 yıla yakın sürdüren Mayalar, muhteşem eserlerini arkada bırakarak birden ortadan kayboldular.

Öyle ki; bittiğinde ihtişamlı birer eser olacak tapınaklarını bile yarıda bıraktılar. Ani bir kararla içindeki mallarla birlikte ticari işletmesini kapatan esnaf gibi, koskoca medeniyeti kapatıp gittiler. 


Günümüzde MAYA antik kentleri;  Meksika, Belize, Guatemala, Honduras'ta bulunmaktadır.  


Mayaların çöküşünün sebepleri ile ilgili birçok teori ortaya atıldı. Yaygın olan teori, büyük doğal felakelerin buna yol açtığı yönündedir.  İç savaş, İspanyol sömürgecilerin işgali, işgal neticesinde ticaretin zarar görmesi, kuraklık ve beraberinde getirdiği iklim değişikliğinin (tam tersi de olabilir) çöküşün ana nedenleri olduğu söylenebilir.  

Kuraklığın kaynakların paylaşımı sorununu doğurduğu, sosyal ve siyasal alanda istikrarsızlığa, çatışmalara ve savaşlara yol açtığı da bu teoriye eklenebilir.
Mayalar, ilk yerleşim yerlerini MÖ 1000 yıllarında kurdu, MS 600’lerde medeniyetleri zirveye ulaştı. Maya şehirleri, Meksika’nın güneyinde Yucatan yarımadası, Belize ve Guatemala civarındaydı.  

Bugün dünyanın  yeni yedi harikası arasında sayılan “Chichen Itza” da medeniyet  11. Yüzyılda sona erdi. Mayapan şehrinde hayat  14-15. Yüzyıla kadar sürse de, Mayaların tarih sahnesinden çekilişi 11.yüzyıl olarak söylenebilir.



Orta Amerika Medeniyetleri




MEDENİYET ÖZELLİKLERİ
En önemli geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktı. Kauçuk, kakao ve mısır önemli ürünlerdi. 
Kakaoyu para yerine de kullandılar.
Cebir bilimine “0” rakamını Mayaların kazandırdıkları söylenir.
Gelişmiş bir dile sahiptiler, yazıyı da kullanmışlardır.
Güneş yılını esas alan takvim yapmışlardır.
Astronomide ileri gitmişler, ay-güneş arasındaki hareketlerini takip ederek güneş tutulmasını tahmin edebilmişleridir.
Devasa mimari eserler, tapınaklar ve piramitler yapmışlardır. Bu eserlerin mimari üstünlükleri bugün bile dile getirilmektedir. 
Dini ayinlerinde insan kurban edilmesi yaygın bir gelenekti ve kurbanın kalbinin sökülüp alınması önemli bir rituel idi.
Katolik rahiplerin emri üzerine İspanyollar, Mayalara ait bütün yazılı kaynakları yakmışlardır. 


Chacchoben Maya Antik şehri, MEKSİKA

Chacchoben Costa Maya, MEKSİKA



Costa Maya, Meksika

Maya duvar resimleri


Orta Amerika Ülkeleri


GÜNÜMÜZDE MAYALAR
Mayaların torunları bugün de Orta Amerika’daki imparatorluk sınırları içerisinde yaşıyor. Bu bölge Belize, Honduras, El Salvador, Guatemala, Meksika gibi ülkelerden oluşuyor. Mayaların başkenti olarak düşünülebilecek Tikal, Guatemala sınırları içerisinde yer alıyor. Tahmini olarak 6 milyonluk Maya nüfusunun büyük çoğunluğu Guatemala’dadır. 

Ülkede 500 yıllık İspanyol egemenliğine rağmen yerli ve tarihi Maya kültürü kısmen halk tarafından korunabilmiştir.

Mayaların torunları günümüzde Orta Amerika ülkelerinde yaşamaya devam etmektedirler

500 yıl önce İspanyollar Guatemala’ya geldiğinde halkın çoğu sarp dağlık bölgelerde yaşıyorlardı. Bu yaşam alanı sayesinde İspanyol misyonerler onlara ulaşamadılar ve onlar da kültürlerini korumayı başarabildiler. Mayaların çoğu bugün, misyonerlerin etkisi ile Roma Katolikliği ile Mayaların eski kabile geleneklerinin birleştiği hibrit bir dini inanca sahipler.


Mayaların torunları günümüzde Orta Amerika'da kendi dillerini ve kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar



Program ve fiyat detayları için tıklayınız