Meksika yemekleri


Avrupalılar 1517'de Meksika'ya geldiklerinde, Meksika içlerinde Aztekler, Yucatan Yarımadası'nda Mayalar ve güneyde Zapotekler gibi yerli halklar yaşıyordu. Bu halkların temel besin kaynakları mısır, fasulye, biber, domates, tatlı patates, kabak ve otlardan oluşuyordu. İçecek olarak da daha sonra dünya mutfağına girecek olan çikolata çokça tüketilmekteydi.  

Meksika yemekleri


İspanya, 300 yıldan fazla bir süre Meksika'ya hükmetti. Meksika bağımsızlığını kazandığında, İspanya halkı ve kültürü üzerinde kendi mutfağı da dahil olmak üzere derin izler bırakmıştı. Meksika'da günümüzde milyonlarca Maya kökenli insan yaşamaktadır ki birçoğu kendi yerel dilini de koruyabilmiş ve konuşmaya devam etmektedirler. Mayalar, İspanyollar, Endülüsler derken Meksika'da Türk damak tadına çok uygun, lezzetli yemekler yenilir. #kansavarslan


Meksika restoranlarının en meşhur yemekleri ;



fajitas mexico
Fajita 



Fajita

Fajita İspanyolca’da etin en güzel yeri demektir. Fajitas olarak da bilinir. Meksika mutfağının önemli bir yemeğidir. Izgara dana eti (bonfile) yanında buğday veya mısır unu ile yapılıp tortilla ile servisi yapılır. Yemeğin aslı dana eti ile yapılır. Domuz veya tavuk eti yada karides ile de yapılmaktadır. Et, soğan ve farklı türlerdeki dolmalık biber ile beraber pişirilir. Yemekle birlikte sos olarak avokado sosu, kremalı sos veya salsa sosu gibi soslar sunulur. Etli ve baharatlı yapısı sebebiyle, bizim damak tadımıza çok yakın bir yemektir, dolayısıyla tercih edilen bir yemek olarak mutfağımıza girmiştir.




meksika tortilla
Meksika tarzı "Tortilla ekmeği"



Tortilla
Meksika mutfağının simgesi; Türk mutfağının ekmeği, pidesi, Çin mutfağının pirinci gibi olan tortilla, mısır veya buğday unundan yapılan küçük boyda, ince, yuvarlak bir yufkadır. Ekmek yerine her öğünde yenilir, bunun yanında üstü çeşitli malzemelerle süslenerek pizza gibi de tüketilebilir. Tortilla, İspanyolcada “küçük kek” anlamına gelmektedir. Meksika'da marketlerde 20'lik, 50'lik, 100'lük tortilla paketlerde satılmaktadır.



mexico taco
Taco 

Taco
Tortilla yufkasının ikiye katlanıp içinin marul, rendelenmiş peynir, yeşil biber, et, çeşitli sebze, baharat vb. eklenerek hazırlandığı bir yemek türüdür. Yumuşak ya da gevrek, büyük veya mini boylarda olabilen tacolar, içlerine konan malzemelere göre çeşitli isimler alır. Birçok şekilde tüketilebilen tortilla’dan yapılan yemeklerin en yaygını olan tacodur ve yukarıda fotoğrafta görüldüğü gibi hem iç malzemesi değişiklik gösterir, hem tam dürüm şeklinde sarılmaz, hem de yanın da uygun sos ile servis edilir (tam dürüm şeklinde sarılan Meksika yemeğine Burrito denir).




Nachos 

Nachos
Meksika mutfağına has başlangıçlarından "nachos", tortilla ya da baharatlı mısır cipsleri üzerine cheddar ve jalapeno turşusu başta olmak üzere avokado, kıyma, et, tavuk, meksika fasulyesi gibi harçlarla hazırlanır. Ekşi krema, chili thai ve guacamole sos eşliğinde servis edilir. Türkiye'de cips poşetlerinde satılan nachos ve yanında farklı soslar ile bandıra bandıra yenilen güzel bir meze de hazırlayabilirsiniz.



Burrito


Burrito
Meksika’nın kuzey bölgesine ait bu yemek, dünyada en çok bilinen Meksika yemeklerindendir. Amerika’da bazı eyaletlerde Meksika’dan daha çok tüketildiği de söylenmektedir. Burrito’ya 19. yüzyıldan bugüne devam eden Meksika usulü sokak yemeği denilebilir. #kansavarslan Tortilla yufkası ile yapılan bir diğer yemek olan Taco'dan farkı tamamen sarılarak dürüm şeklinde servis edilmesidir. İçine genel olarak et veya tavuk, meksika fasulyesi, biber ve hatta pirinç ezmesi konulur. 


Salsa soslu Enchilada


Enchilada
Mısırdan unundan yapılan tortilla yufkasının içine, çeşitli iç malzemeler konulması ve rulo şeklinde sarılıp üzerine acı biber sosu gezdirilmesiyle yapılan bir yemektir.
Burrito'dan farkı; içindeki malzemeler ile sarılıp, soslanıp sonra da fırına verilmesidir. Fırından çıktıktan sonra üzerine ayrıca sos da sürebilirsiniz.



Quesadilla


Quesadilla
Tortilla yufkasının içine başlıca peynir olmak üzere birçok malzemenin doldurulmasıyla yapılan yemektir. Yarım ay şeklinde yapılır.  Quesadilla sözcüğü, İspanyolcada peynir anlamına gelen queso sözcüğünden türemiştir.   Bonfile eti, tavuk ve deniz ürünü ile yapılır. Kaşar peyniri ile süslenir. Quesadilla’yı özel kılan bir diğer konu ise servis edildiği soslarıdır. Genel olarak süzme yoğurt ve kremanın çırpılmasından hazırlanan ekşi krema sosu, chili thai ve guacamole sos ile servis edilir. Bizdeki gözlemeye benzer.







#kansavarslan









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder