Seyahat öncesi hazırlıklar

Etiyopya Turumuza Özel Notlar 

Hava Durumu:  
Etiyopya, Addis Ababa'da  geceleri ve sabah erken saatlerde en düşük 14 derece, öğle saatlerinde en sıcak 28 derece bekleniyor.
Omo Vadisi'nde ise Cancun'da ise en düşük sıcaklık 18 derece, en yüksek 30 derece bekleniyor.
Yağmur ihtimali  düşük ama arasıra yağış olabilir.. yanımıza ceket, şapka ve rahat yürüyüş ayakkabısı, yağmurluk alalım lütfen.

Buluşma günü :
Gezimiz  27 Şubat 2020, Perşembe günü başlayacaktır.



1.GÜN: ANKARA, İSTANBUL, ADDİS ABABA | 27 Şubat 2020 Perşembe
Saat  10.30 TEMPO TUR önünde buluşma ve özel otobüsümüzle Esenboğa Havalimanı'na transfer. Bilet  ve bagaj işlemlerinin yapılması,
Saat  13.15  TK 2143 sefer sayılı uçakla Ankara’dan hareket,
Saat  14.40  İstanbul Havalimanı'na varış. Gezimize İstanbul'dan katılan ve bilet, pasaport, bagaj işlemlerini kendileri tamamlamış konuklarımızla dış hatlar terminali uçuş kapısında buluşma.
Saat  19.25 TK 676 sefer sayılı uçakla İstanbul’dan Addis Ababa’ya hareket.
Saat  00.50 (ertesi gün) Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya varış. Gümrük ve pasaport işlemleri sonrası otele yerleşme ve dinlenme. 


Uçuş süresi :
İstanbul - Addis Ababa uçuşları yaklaşık 5 saat sürmektedir.


Yerel para değerleri : 
      
  Etiyopya Para birimi : Bırr
1    Dolar
32 Bırr
1     Euro
        35 Bırr
1 Türk Lirası
5 Bırr
100 BIRR
3   Dolar
100 BIRR
2,7   Euro
100 BIRR
18 Türk Lirası



Saat Farkı :
Etiyopya ile Türkiye'de yerel saatler aynıdır.


Etiyopya Turunuza Özel Notlar:

•Yanınızda 700 USD civarı nakit para bulundurmanızı tavsiye ederiz. Hediyelik dükkanlardan alışveriş için lütfen yanınızda 1,5,10 $ gibi küçük banknotlar bulunmasını tavsiye ederiz. 
•Turistlerin, kabile ziyaretleri onlar için çok önemli bir gelir kapısıdır. Belli mesafeden genel fotoğraf çekmek için, tur lideriniz kabileler ile kendisi görüşüp izin alacaktır ama kabile üyelerinin “poz verip” fotoğraflarını çekmek isterseniz bu kişiler her kare için yaklaşık 5-10 Bır (1 / 2 TL ) para talep edeceklerdir. Bu sebeple kabile ziyaretlerinde özel fotoğraflar çekmek isteyenler Addis Ababa’da ona göre dolar bozdurmaları iyi olur.
•Etiyopya gezisi için mecburi aşı bulunmamaktadır. Seyahat Sağlık Merkezi’nden aklınıza gelen sorular hakkında destek alabilirsiniz.
•Gezi sırasında giyilmek üzere kolların ve bacakların tam olarak kapalı olacağı kıyafetler alınmasını ve sinek kovucu losyonlar bulundurulmasını tavsiye ederiz. Sivirisenek ile bulaşabilen sıtma, sarıhumma hastalıkları yaygın değildir ama yinede hastalılara karşı sinek kovucu sprey, otel odasında ayrıca prize takılan sinek kovucu kullanmanızı muhakkak tavsiye ederiz. Karasinekler de rahatsız edeci olabilir, gün içerisinde yayınızda sinkov olmasını tavsiye ederiz.
•Etiyopya prizleri Türkiye ile aynıdır.
•Cep telefonu ve internet kırsal bölgelerde çok sınırlıdır.
•Hava geceleri en düşük 9 derece, öğle saatlerinde en yüksek 25 derece beklenmektedir. Gündüz yapılacak gezilerde, sizleri sıcaktan koruyacak şapka, rahat elbiseler ve güneş kremi uygun olacaktır. Hava gayet ılıman olmasına rağmen geceleri soğuk olabilmektedir. Yanınızda rüzgar ve yağmur geçirmeyen bir mont, yağmurluk, polar almanızda fayda var.
•Etiyopya ile Türkiye yerel saati aynıdır. 

•Yabancıların Etiyopya’dan çıkışlarında 200 Etiyopya Bırr’ından fazlasını yanlarında taşımaları yasaktır.
Sigara içenler lütfen yanınızda kıymetli, pahalı çakmak götürmeyiniz. Havalimanı güvenliğinde çakmaklara el koyabilirler.


Yurt dışı seyahatlerde pratik bilgiler


·         Eğer çay içmeyi çok seviyorsanız, yanınızda bir kutu poşet çay götürmenizi tavsiye ederim. Sıcak su her ülkede bulunur ama sizin Türkiye’de alıştığınız damak tadının aynısı çay her yerde bulunmayabilir.

·         Kahve içmeyi seviyorsanız, sipariş verirken “Nescafe” demeyiniz. Yurt dışında bu tarz kahve içmek isterseniz “kafe amerikano” diye isteyiniz. Sütlü kahve isterseniz “kafe latte” diye isteyiniz.

·         Sigara içen yolcularımız lütfen tur boyunca "sigara içilmeyen alanlar veya odalarda" sigara içmemeye çok dikkat etsinler. Yasak olan yerlerde veya odalarda sigara içilmesi durumunda "para cezası" kesileceği için madur olmayınız.


·         Yurt dışı seyahat öncesi cep telefonunuzun “Yurt dışında kullanıma açık” olduğunu kontrol edelim. Turkcell, Vodafone, Avea, Türk Telekom cep telefon operatörleri çeşitli ülkelerde size uygun konuşma veya internet paketleri verebilmektedir. Cep telefonu müşteri temsilcileri ile görüşerek, güncel uygun paketleri alabilirsiniz.

·         BAGAJ ETİKETİ, UÇUŞ KARTI, VALİZ ÜZERİNDEKİ ETİKETLER çok önemli belgelerdir. Bunları dikkatle muhafaza edelim ve havalimanına varışımız sonrası da hemen atmayalım. Bazen havalimanından çıkmadan önce görevliler bu belgeleri tekrar talep edebilirler.

·         Uçağa binerken “günlük kullandığınız ilaçları ve değerli eşyaları” yanınızdaki el çantanızda taşıyınız. Hiçbir zaman uçakta valiz içinde bırakmayınız.

·         Yanınızda "harici taşınabilir batarya" (powerbank) varsa bunu uçaklarda valize koymak yasaktır. Lütfen taşınabilir bataryaları yanınıza alınız veya kabin içi çantanıza koyunuz.  Havalimanı güvenlik kontrolünde çakmaklara da izin vermeye bilirler. Bu sebeple turlara kıymetli çakmak götürmeyiniz.

·         Yurt dışında cep telefonunuzdan değişik, tuhaf numaralar arayabilir. Bunlar esasında tanıdığınız kişiler olabilir. Yurt dışında bazen arayanın ismi yerine tuhaf telefon numarası çıkabilmektedir.

·         Gün içerisinde, tur programında yazan yerleri gezeceğiz. Aracımızdan inerek bir süre gezdikten sonra tekrar aynı araca bineceğiz. En çok sorulan sorulardan birisi "eşyamızı, çantamızı otobüste bırakabilir miyiz ?" … evet bırakabilirsiniz.

·         Gün içerisinde gezerken, gerek duymayacağınız ve yük etmek istemediğiniz eşyaları otobüste bırakabilirsiniz, çünkü bir süre sonra aynı araca geri döneceğiz ve şoförümüz de araçta olacak. Sadece paranızı otobüste bırakmayınız. Akşam otele vardığımızda ise araçta eşya bırakmayınız, çünkü ertesi gün başka bir araç gelebilir.

·         Gezilerde en güzeli; rahat ve su geçirmeyen bir yürüyüş ayakkabısıdır. Ayrıca yanınızda bir yağmurluk ve ceket bulunması iyi olur. Kapalı mekanlar bile, uçaklar dahil birçok yer klimalı ve serin olabilir.


OTELLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN KONULAR;

·         Otelden ayrılmadan önceki akşam valizinizi hazırlamanızı tavsiye ederim. Eşya unutmamak için, sabah otelden ayrılmadan önce acele etmeden odamızı dikkatlice kontrol edelim.

·         Otel odalarında su, çerez, minibar içecekleri vb. ücretli ürünler olabilir. Bunların ücretli olup olmadığına lütfen dikkat edelim.

·         Otel odalarında terlik, harita, kitap vb. ücretli ürünler de olabilir. Bunları  almak istiyorsak, ücretli olup olmadığına lütfen dikkat edelim.

·         Otel odalarında havlu, yatak örtüsü, halı, mobilya vb. kullanırken yırtılması, kırılıp, boyanması vb. zarar görmesi durumunda otel müşterilerinden ücretleri talep edilmektedir, dikkat edelim. Oda içinde sigara içilmesi durumunda da ceza kesilmektedir.

·         Otelden ayrılmadan önce valizimizin otobüse konulduğunu kontrol etmeliyiz.

·         Otelden ayrılmadan önce herhangi bir ekstra hesabımız varsa resepsiyonda lütfen kapatalım.

·         Otel anahtarlarını ayrılmadan resepsiyona teslim edelim. Bazı oteller anahtarlarını kaybedenlerden, kart dahi olsa “anahtar ücreti” talep etmektedir.


"Güzel hatıralar ile dolu, keyifli bir seyahat dilerim"


Kansav Arslan
Tempo Tur

"kansav arslan" +image
Kansav Arslan


#kansavarslan



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder