Çin Seddi


Çin gezisinde, akıllarda en çok kalan yerlerin başında muhakkak Çin Seddi gelir.
Ülkenin kuzey kısmında, doğu-batı hattı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvarı yaklaşık 2.500 kilometre olduğu için baştan sona gezmek pek mümkün değil. 
Pekin ve başka şehirlerde Çin Seddi'nin çeşitli bölümleri turistlerin ziyaretine açık.

Son araştırmalarda yıkılan kısımlarını da hesaba katarsak, seddin  10 bin kilometreden daha uzun olduğu söyleniyor.


Çin Seddi
Bu muazzam eserin tamamlanması 2000 yıl sürmüş. Ana inşaat M.Ö. 221- M.S. 608 yılları arasında yapılmış ve inşasında 2 milyonun üzerinde işçinin çalıştığı söylenir. 

Yıkılan kısımları, Po Hay Körfezi’nde deniz kıyısında başlar. Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya doğru uzanır. Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

Çin seddi, 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilmiş ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilmiştir. 




Juyong geçidi, Pekin




Niçin Yapılmış?

Tarihçilerin bu konuda farklı görüşleri vardır. Genel kanaat, ilk yapımına başlandığında Çin'de iç savaş vardı ve küçük Çin krallıkları birbirinden korunmak için duvar örmeye başlamışlardı. Milattan önce  3.yy da Çin Hükümdarı  Şı Huang iç savaşa son vererek ilk büyük Çin hükümdarı oldu ve onun döneminde Çin seddi duvarları birbirleriyle birleştirilerek Hunlar'a karşı bir savunma duvarı haline geldi (bu hükümdarın mezarı günümüzde Xian şehrindeki meşhur Terakota Savaşçıları'dır).

Milattan sonra 5.yy da ise duvar geliştirilerek, aşağıdaki haritada görebileceğiniz gibi  Türk ve Moğol saldırılarına karşı bir savunma duvarı olarak yapıldığı şeklindedir.
Türkçe'de  Hunlar olarak adlandırdığımız millete Çince'de Xiongnu 匈奴 deniliyor.
Bizim Göktürkler olarak adlandırdığımız devlete ise Çince'de Tujue deniliyor. Çinliler kendi tarihlerinde seddin özellikle Xiongnu(Hunlar), Tujue (Göktürkler) ve Moğol saldırılarına karşı yapıldığını belirtiyorlar.


Göktürkler ve Çin Seddi

Yapı Özellikleri  

Yaklaşık 7 m genişliğinde tabana oturur. Yüksekliği de 4-6 m arasında değişmektedir. Tepe genişliği 6 m civarındadır. 200 m de bir gözetleme kulesi yada kale, 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. Duvar üzerinde saray ve tapınaklar da inşa edilmiştir. Genel olarak taş yapı özelliği taşımakla birlikte, bazı bölümlerinde ahşap malzeme de kullanılmıştır. Kademeli bölümleri sıralı savunma sistemine imkan verecek şekilde tasarlamıştır.


İlginç Bilgiler

Uzun süren inşaat sırasında 1 milyona yakın işçi ölmüş ve cenazeler seddin altına gömülmüştür. Bu yönü ile dünyanın en uzun mezarlığı olduğu da söylenebilir.

Yakın tarihe kadar uzaydan görülebildiği iddia edilirdi ancak coğrafi yapı nedeni ile maalesef uzaydan görülememektedir.

Savunma hattı olarak yapılmış olmasına rağmen, bu hat bir çok kez delinmiştir. Orhun yazıtlarında Bilge Kağan, "batıda Demirkapı’ya kadar ordu sevk ettim, bunca yerlere Türk’ün şanını ulaştırdım" demiştir. Cengiz Han ise etrafından dolaşıp Çin'i işgal etmiştir.

El arabası bu duvarın inşası sırasında icat edilmiş ve duvarın inşaatında kullanılmıştır.



İpek Yolu


İpek Yolu yüzyıllar boyunca Çin, Orta Asya Türkistan bölgesi, İran, Hindistan, Araplar ve Avrupa arasında en önemli ticaret yoluydu. Bu zenginliği kontrol etmek isteyen ülkeler arasında sürekli çıkar savaşları meydana geliyordu.İpek yolunun ortasında, doğu ile batının kaynaşma noktası ve zengin Orta Asya medeniyetinin mücevherleri Hive, Buhara, Semerkand ve Taşkent şehirleridir.




Gezginler İçin Faydalı Bilgiler

Yaz, kış ziyarete açıktır ama kışın hava çok soğuk olcağı için muhakkak sıkı giyinin. 

Pekin’den, Çin Seddi’nin 9 farklı gezi noktasına ulaşım imkanı bulunuyor. En güzel ve bakımlı olan yer ise Juyong Geçidi.

Yürüyüş yolunda engebeli bölümler de var. Rahat bir kıyafet ve ayakkabı tercih edilmeli, merdivenler için de biraz kondisyon şart.

Pekin yakınlarındaki Juyong geçidinde, Çin Seddi'ne çıkış

Kansav Arslan Çin Turu
"Çin Seddi, Juyong geçidi" hatıra fotoğrafı

Çin Turu "Kansav Arslan"
Pekin - Çin Seddi'ne çıktıktan sonra terden sırılsıklam olan elbiseleri çıkarttık ve üzerinde "Çin Seddine Çıktım" yazan t-shirtler alarak, üzerimizi değiştirdik ... !

Çin gezisi ile ilgili diğer yazılar için;